Voor whiskyschrijver Thijs Klaverstijn is Schotland een tweede huis. Hoe heeft hij afgelopen jaar beleefd en wat worden de trends in de whisky-industrie dit jaar? Welkom bij een gloednieuwe Whisky Recap 2024.
Persoonlijk was mijn jaar heel mooi. Ik heb veel toffe dingen gedaan en ik ben nog nooit zo vaak in Schotland geweest als afgelopen jaar. Volgens mij was het zeven keer, zowel privé als voor werk. Dat is altijd goed. Schotland is voor mij niet alleen whisky, maar ik vier daar graag vakantie met mijn partner of vrienden. Daar vind ik ultieme rust en ontspanning. Als je het zakelijk bekijkt, ben ik met leuke dingen bezig geweest en heb ik leuke artikelen geschreven.
Aan de andere kant, voelt het ergens ook wat onheilspellend welke kant de Schotse whisky-industrie opgaat. De export is enorm gedaald. Voorzichtig zijn er wat distilleerderijen die wat minder produceren. De vraag is welke kant het op allemaal opgaat.
Dat is mijn relatie met Thy in Denemarken. Thy zat van begin tot eind in mijn jaar verweven. Ik ben daar in juni geweest voor een festival en heb daar ook een proeverij gegeven. Dat was zo’n fijne ervaring. Het is een heel leuke kleine bescheiden distilleerderij, gerund door een gastvrije familie. Je wordt eigenlijk meteen opgenomen in hun leven daar.
Twee dagen voor het festival heb ik daar ook nog een hele dag doorgebracht, omdat ik bezig was met een artikel voor Whisky Magazine rondom Thy. En dat was een van de leukste dagen die ik op een distilleerderij heb gehad, omdat ze daar alles zelf doen. Dat betekent dat ze alle granen rondom de distilleerderij verbouwen.
Toen ik daar aankwam, was het voorstel om niet door distilleerderij te lopen, die had ik al eerder gezien, maar om meteen door de graanvelden te wandelen.
Dan krijg je een andere kijk op hoe whisky gemaakt wordt en hoe belangrijk granen zijn. En
die dag ik heb ook een vat gekozen voor de Nederlandse markt dat sinds eind vorig jaar
verkrijgbaar is. Voor mij was 2024 dus het jaar van Thy.
Persoonlijk viel het mee. Ik heb niets te klagen. Waar ik van schrok was de sluiting van Waterford. Niet dat het helemaal als verrassing kwam, maar toen het moment daar was, stond ik wel even met mijn oren te klapperen.
Het is een distilleerderij die ik vanaf het begin gevolgd heb. Ik heb altijd goed contact gehad met de mensen daar, ben er een paar keer geweest en heb er veel over geschreven.
Aan de andere kant snap ik ook wel dat het niet breed omarmd wordt is. Hoeveel whisky geeks zijn er nou? Het was misschien een lastig project om aan een groot publiek te verkopen. Dat is denk ik een beetje tegengevallen, al heb ik ook begrepen dat dit misschien niet helemaal het einde is.
Glen Grant 1958. Dat was vierde editie in de Mr. George Legacy van Gordon & MacPhail. Dat is natuurlijk een enorm decadente whisky die weggaat voor prijzen die ik nooit kan betalen. Omdat ik doe wat ik doe, heb ik het geluk dat ik af en toe zoiets kan proeven. Dit was een buitengewone ervaring.
Dat vergeet ik niet snel en ik ben altijd dankbaar als zoiets op tafel verschijnt. De intensiteit en complexiteit is moeilijk om via tekst echt over te brengen en het is ook lastig om dat te vergelijken. Het eerste wat me te binnen schiet, is dat het objectief gezien de beste whisky is die ik heb gehad, maar subjectief gezien niet mijn meest memorabele.
Waar komt dat door? Je hebt het over whisky’s die 60 jaar in een vat zitten. Hoe mooi dat ook is, dit soort whisky's gaan ook veel onderlinge overeenkomsten vertonen. Soms vind ik het daarom interessanter om whisky's van nieuwe makers te proeven.
Het nieuwe is avontuurlijker en iets betaalbaarder. Zo was ik afgelopen jaar blij verrast door een Noorse whisky: Hiernagla Torfæus. Die vond ik verrassend lekker. Het was een whisky waar ik nog nooit van gehoord had toen iemand me een sample gaf.
Ondanks het aantal distilleerderijen dat we nu hebben, komt voor mij niets in de buurt van Zuidam, zeker de rye whisky’s niet. Afgelopen jaar proefde ik een gelimiteerde 10-jarige, de Founder’s Reserve. Die is was fantastisch.
En ook de Millstone Rye die gebotteld is voor WTF Utrecht was super. Ik ben er altijd een beetje trots op dat dit in Nederland is gemaakt. Verder kwam The Chamberick met een eerste fijne whisky. Dat vind ik een van de leukere Nederlandse whiskystokers.
Ik ben heel blij dat er wat jongere Bowmore whisky's gebotteld zijn door onafhankelijke bottelaars, met name Douglas Laing. Dat is toch iets wat je vrij weinig ziet. Oude Bowmore is onbetaalbaar, terwijl jonge Bowmore ook heel goed is. Hopelijk gaat dat ook meer gebeuren.
Bowmore verkoopt maar heel weinig vaten aan onafhankelijke bottelaars, als dat überhaupt al gebeurt. Ik vermoed dat Douglas Laing bijvoorbeeld oude, langlopende afspraken heeft.
Verder zal duurzaamheid een ding blijven. Persoonlijk hoop ik ook meer duurzame verpakkingen te zien. Soms zie je een merk met duurzame maatregelingen komen om daarna een overdreven verpakte whisky uit te brengen met een doos die tien keer zo groot is als die hoeft te zijn. Dat vind ik zo tegenstrijdig.
Als ik iets mag zeggen: kom lekker met me mee naar het
festival in Denemarken bij Thy. Dit is het Thy Whisky Festival bij de distilleerderij zelf. De distilleerderij ligt in een nationaal park. Het is daar prachtig. Je hebt er hele mooie
glooiende heuvels en de kust is dichtbij. In de buurt ligt ook Klitmøller, dat ook wel Cold Hawaï genoemd wordt.
Er wordt namelijk veel gesurft.