26-jarige whisky fraudeur licht ouderen op voor miljoenen

Nieuws
dinsdag, 11 april 2023 om 13:00
whiskyinvestering
Investeren in whisky is een slimme belegging, maar ook een riskante. Net als met andere beleggingen moet je weten wat je doet en vooral niet iedereen vertrouwen. In het Verenigd Koninkrijk is een nep whisky-investeerder opgepakt nadat hij ouderen voor miljoenen ponden opgelicht heeft in ’s wereld grootste whisky fraudezaak tot nu toe.
Casey Alexander, een 26-jarige man uit London is opgepakt in een enorme fraudezaak waarin hij bij tientallen ouderen in totaal ruim 10,6 miljoen pond (omgerekend ruim 12 miljoen euro) buitmaakte. Dat rapporteert Daily Mail in een uitgebreid artikel. Hij overtuigde mensen ervan dat hij een ‘miljonair whisky-investeerder’ was. Daarvoor gebruikte hij een promotievideo, waarin hij zichzelf voorstelt als senior vermogensbeheerder bij Vintage Whisky, een bedrijf dat investeerders helpt om slim te beleggen in whisky en zo geld te verdienen.

Vintage Whisky

Het bedrijf zou de kenwaarden ‘eerlijkheid en integriteit’ hebben, en de weg kennen in de markt van zeldzame Schotse whisky’s en hoogwaardige single malts. De promotievideo is slim in elkaar gezet door de oplichter. Hij gebruikt er een Land Rover in die voorzien is van een logo van het bedrijf en doet verschillende omgevingen aan. Zo komt hij bij Glenkinchie, waar hij exclusieve whisky proeft en gaat hij langs bij de Johnnie Walker Experience, waar hij ogenschijnlijk met een dure whisky naar buiten loopt. Allemaal om de kijker te overtuigen van zijn rijkdom, kennis van whisky en degene over te halen om te investeren.
En met succes. Met de video lukte het de oplichter om bij verschillende mensen flink wat geld los te maken. Het gaat hierbij vooral om gepensioneerden die nog een extra centje wilden verdienen met hun spaargeld. Een van de gedupeerden is een 79-jarige man die 18.000 pond investeerde tegen de belofte van een winst van 12,5 procent. Uiteindelijk liep de whisky fraudeur in de Verenigde Staten tegen de lamp, waar hij nu berecht wordt voor zijn daden.
Bekijk de promotievideo van de oplichter hieronder volledig:

Whisky-fraudeur hangt straf boven het hoofd

Toen hij opgepakt werd bekende de oplichter samenzwering om fraude te plegen. Alexander gaf daarbij toe dat de volledige promotie die hij gedaan heeft een whiskyzwendel is en dat hij er agressieve tactieken bij gebruikt heeft bij potentiële investeerders. Hij zit momenteel achter de tralies in afwachting van zijn proces. De straf die hem boven het hoofd hangt is 20 jaar cel en een boete tot 250.000 dollar.
Of er nog anderen opgepakt zijn in deze enorme fraudezaak is niet gemeld. Als je naar de video kijkt, is wel duidelijk dat Alexander de beelden niet zelf geschoten heeft, maar dat een professional de camera bedient.
Het is onduidelijk of de gedupeerden hun verloren geld terug krijgen of dat Alexander het geld überhaupt nog heeft.