Havermelk of whisky? Amsterdammer kiest voor de godendrank

Nieuws
dinsdag, 11 april 2023 om 11:00
havermelk
“Heel hip Amsterdam in paniek, want de havermelk wordt duurder.” Zo luidt de kop van een nieuwsartikel op AT5. Grappig is dat er in ieder geval één Amsterdammer is die zich daar geen zorgen om maakt. Waarom over havermoutmelk praten als er whisky is?
Onlangs stond er een artikel over havermelk op AT5. De melk is bij veel Amsterdammers niet meer weg te denken (of moeten zeggen drinken?) uit het dagelijks leven. Veel mensen zijn liefhebber van een kopje koffie of cappuccino met havermelk. Alleen heeft de overheid besloten om alle belastingen van frisdranken omhoog te doen vanaf 1 januari 2024. Opvallend is dat de havermelk ook onder frisdrank gerekend wordt.
Op AT5 is het volgende te lezen: ‘In Nederland bestaat sinds 1993 verbruikersbelasting die wordt geheven op alcoholvrije dranken. Melk valt niet onder deze belasting, omdat het gaat om een eerste levensbehoefte volgens het voedingscentrum. Maar dat geldt niet voor plantaardige alternatieven van melk, zoals havermelk en kokosmelk. Ook niet als er geen suikers zijn toegevoegd.’

Liever whisky dan havermelk

Veel Amsterdammers zijn dan ook verbaasd over de nieuwe regel en hoe havermelk gerekend wordt tot frisdranken, zo blijkt uit een vragenrondje. Al is er één man die hilarisch reageert: "De verhoging maakt mij niet uit, want ik drink het toch niet. Geef mij maar een whisky."
Kijk, zo willen we het horen op Whisky Monkeys. Al beseft deze man zich misschien niet dat whisky’s in de loop der tijd ook flink duurder zijn geworden. Ondertussen worden de accijnzen in Schotland al flink verhoogd. Daarbij is een pak havermelk natuurlijk vele malen goedkoper dan een flesje whisky. Al doe je met dat laatste waarschijnlijk weer een stuk langer.
Alle gekheid op een stokje natuurlijk.
Vergeet niet mee te doen aan onze toffe prijsvragen die momenteel lopen, zoals een rondleiding voor een distilleerderij en een whiskyglas met daarin je eigen naam.
Foto: Pexels

POPULAIR NIEUWS