Aberlour onthult vatencombinatie bij twee nieuwe small batch whisky's

Nieuws
door Monkey
donderdag, 14 december 2023 om 9:00
whisky tumbler 1
De Aberlour Distillery heeft twee nieuwe expressies onthuld. Het gaat om nieuwe drams in de Aberlour Small Batch collectie die een primeur met zich meebrengen. Voor het eerst onthult de distilleerderij namelijk de precieze combinatie van vaten die gebruikt zijn voor de whisky’s, zo meldt de stokerij op Instagram.
Voorheen maakte de distilleerderij uit Speyside niet bekend welke samenstelling de vaten voor de vloeistoffen had. Er werd wel gezegd welke vaten er gebruikt werden voor de whisky, maar preciezer dan dat werd het niet. Voor het eerst geeft Aberlour volledige transparantie in de exacte samenstelling van vaten die de smaak van de whisky voor een deel bepalen met twee nieuwe drams.

Om nieuwe Aberlour Small Batch whisky’s gaat het?

De eerste whisky is de Aberlour 15 Year Old Small Batch whisky. Deze whisky heeft 15 jaar gerijpt in vaten van 68,3 procent first fill Amerikaans eikenhout en 31,7 procent Europese eikenhouten ex-sherry vaten. Deze combinatie van vaten zorgt voor de volgende tasting notes:
Neus: Fruitige aromatische tonen van zelfgemaakte kruisbessenjam, ananastaart en sappige bloedsinaasappels, aangevuld met amandelen, een laagje karamel en kokos.
Smaak: Zoete gepocheerde peren met vanillestokjes en gember, gevolgd door hazelnoot praline en subtiel geroosterd eikenhout.
Afdronk: Een combinatie van zoete fruitigheid met een vleugje verwarmende specerijen.
Naast de 15-jarige dram is de Aberlour 17 Year Old Small Batch Whisky onthuld. 42,6 procent van de spirit is na het stoken in Amerikaanse eikenhouten vaten gegaan en 57,4 procent mocht rijpen in Europese eikenhouten sherryvaten. Dit heeft een whisky met het volgende smaakprofiel opgeleverd:
Neus: Gekruide apfelstrudel, sinaasappelschil, rijpe pruimen, honingraatijs en butterscotch taart.
Smaak: Tonen van melkchocolade, rozijnen en kleverige dadels, gevolgd door sinaasappelmarmalade.
Afdronk: Rijk en zoet met verwarmende kruiden.
Beide expressies zijn vanaf aanstaande weekend beschikbaar in de winkel van de distilleerderij zelf. Of ze daarna in de Nederlandse schappen te vinden zijn, is niet bekendgemaakt. De prijs van de Aberlour 15 Year Old is 130 pond (omgerekend 150 euro) en voor de Aberlour 17 Year Old Small Batch whisky betaal je 195 pond (omgerekend 226 euro).
Foto: Pixabay

POPULAIR NIEUWS