Amerikaanse bourbonmaker IJW Whiskey plant distilleerderij in Japan

Nieuws
zondag, 09 april 2023 om 17:00
distillery
Bourbon producent IJW Whiskey is van plan om een distilleerderij te openen in Japan. De distilleerderij moet op het eiland Hokkaido komen en ongeveer net zo groot worden als de Kirin Fuji Gotemba distilleerderij.
Om wat preciezer te zijn moet de distilleerderij ongeveer 165.000 vierkante voet, ofwel 15.000 vierkante meter worden. De gekozen locatie ligt dicht bij de New Chitose luchthaven. Naar verwachting zal de bouw van de nieuwe IJW distilleerderij in Japan van start gaan begin komend jaar.

Waarom wil IJW Whiskey een distilleerderij in Japan?

Waarom IJW Whiskey specifiek in Japan een distilleerderij wil openen, is niet bekend. Het kan zijn dat het doel is om er maïs whiskey te gaan stoken, maar dat doet IJW Whiskey ook al in de Verenigde Staten. Het is meer voor de hand liggend dat de bourbon producent haar pijlen gericht heeft het maken van single malts wat een uitbreiding van het assortiment zou betekenen. De melding dat de komende distilleerderij kolom stills zal bevatten, lijkt dit te bevestigen. Die worden namelijk gebruikt voor het stoken van graanwhisky, meldt Nikkei Asia.
IJW Wiskey is een redelijk mysterieuze speler als het gaat om Kentucky whiskey. Toch gebeurt er veel rondom de distilleerder. In 2021 is er bijvoorbeeld een flink aantal vaten bourbon en rye geproduceerd in Danville en afgelopen september onthulde IJW Whisky plannen om een distilleerderij te bouwen in Shelbyville. De volgende stap van de distilleerder lijkt er een te zijn richting Japanse whisky.
Als dit zo is, is dat op zich geen hele gekke stap, gezien de whisky uit Japan de laatste jaren snel aan populariteit heeft gewonnen. Er is zelfs een heus tekort geweest aan grondstoffen voor de whisky, waardoor het ineens een schaars goed werd. Als IJW Whiskey hierop in kan springen en een eigen Japanse whisky op de markt kan brengen, zou dat wel eens heel goed uit kunnen pakken. Wat de precieze plannen van IJW Whiskey zijn, zal ongetwijfeld in de komende maanden duidelijk worden.