Brave New Spirits wil traditie, technologie en duurzaamheid combineren

Nieuws
vrijdag, 26 mei 2023 om 13:00
witchburn distillery campbeltown overview 1155x770
Campbeltown is, als alles goed verloopt, binnenkort een nieuwe distilleerderij rijker. Brave New Spirits is namelijk van plan om in de voormalige luchtmachtbasis Machrihanish te gaan bouwen. De nieuwe distilleerderij moet techniek met traditie combineren en ook nog duurzaam zijn.
Voor de nieuwe stokerij van Brave New Spirits zijn de bouwplannen onlangs ingediend. De Argyll & Bute Council buigt zich hierover, voordat er gebouwd kan worden. De bedoeling is om op een duurzame manier single malt whisky te gaan stoken in Campbeltown.
Brave New Spirits creëert met de distilleerderij naar verwachting 30 vaste banen in de omgeving. Het betreft hier functies in de productie, opslag en distributie van whisky. In de toekomst komen er ook banen in het nog te bouwen bezoekerscentrum bij.
De naam voor de distilleerderij is er al: Witchburn. Het eerste gedeelte ‘witch’ staat niet voor het ype vrouw dat in een Disney-film Sneeuwwitje met een appel vergiftigde, maar voor de oorspronkelijke betekenis van het woord. Van oorsprong waren heksen namelijk volksgenezers, wijze vrouwen die kruiden en verbeeldingskracht gebruikten om te helpen. Het laatste deel van Witchburn komt vanuit het Gaelic en staat voor ‘zoetwaterstroom’ of ‘zeer kleine rivier’.

Wat gaat de Brave New Spirits stokerij Witchburn doen?

De distilleerderij gaat twee miljoen liter alcohol per jaar produceren. Daarvoor wordt 100 procent hernieuwbare energie gebruikt. Om warmte en energie te kunnen hergebruiken wordt er 24 uur per dag en zeven dagen per week gedraaid.
De distilleerderij wordt een van de milieuvriendelijkste van Schotland door dit energiebeleid. Witchburn gaat met één mash tun werken die vijf ton aan capaciteit heeft. Daarnaast zijn er 16 washbacks van 30.000 liter, twee wash stills van 16.000 liter en twee spirit stills van 7.000 liter. De opslagplaatsen van Witchburn zullen dichtbij de zee en in de omgeving van Campbeltown zijn.
Wat hout betreft is er een specifiek beleid afgestemd. Het gros van de spirit komt in Amerikaanse Bourbon vaten, Oloroso Sherry vaten terecht. Ook zal spirit in geselecteerde Tawny en Ruby Port barriques en biologische Bordeaux wijn barriques rijpen.
Afhankelijk van de goedkeuring voor de bouwvergunning wordt de nieuwe Brave New Spirits distilleerderij eind 2024 geopend. Intussen komt er in Wales ook een derde Penderyn distilleerderij bij.
Beeld: Witchburn Distillery