Cley Distillery start crowdfunding rondom enorme uitbreiding

Nieuws
maandag, 20 november 2023 om 9:00
cley
Bij de Rotterdamse Cley Distillery staat een enorme uitbreiding voor de deur. De kleine microdistilleerderij zal van plek verwisselen en straks in een grote, verbouwde boerderij te vinden zijn. Paul en Maria den Dulk, de eigenaren van de distilleerderij, hebben hiervoor een crowdfundings campagne opgezet om een behoorlijk bedrag op te halen.
De Cley Distillery in Rotterdam stookt al jaren whisky en gin in een microdistilleerderij. De afgelopen jaren nam de drank van Paul en Maria Den Dulk, oprichters van de stokerij in Rotterdam, flink aan populariteit toe. Sterker nog, sinds 2019 is er een verdubbeling in volume en omzet geweest. De distilleerderij is zijn kleine pand in de tuin dan ook aan het ontgroeien.

Help Cley groeien

Daarom heeft Den Dulk besloten om een nieuwe locatie te zoeken voor Cley Distillery. Deze is gevonden in de vorm van een grote boerderij die omgetoverd wordt tot distilleerderij. De boerderij is al gekocht en het bestemmingsplan is al aangepast, maar er ontbreken nog wat belangrijke elementen en daarvoor is hulp nodig.
Om de nieuwe locatie gebruiksklaar te maken en de productie op te hogen, is namelijk een nieuwe ketel nodig. Deze is inmiddels al gevonden. Het is een ketel van het merk McMillan die in 1993 gebouwd is in Edinburgh. De ketel is nagenoeg nieuw en staat momenteel in een boerderij in Schiedam.
Maar een dergelijke koperen distiller ketel is niet goedkoop en er is ook nog allerlei randapparatuur nodig om met die ketel duurzaam te kunnen stoken. Denk aan een warmtepomp, PV Panelen en meer. Als alles goed gaat, kan Cley straks behoorlijk klimaatneutraal stoken op de nieuwe locatie.

Niet alleen een nieuwe stokerij

Den Dulk heeft nog meer plannen met de nieuwe locatie. Naast de distilleerderij komt er namelijk ook een proeverij, maar is er ook de mogelijkheid voor de ontwikkeling van een horecabestemming met een bed & breakfast. Dit staat op de planning voor eind 2025. In de tussentijd worden er alvast gesprekken met toekomstige medewerkers gevoerd.
Naast deze uitbreiding komt er ook een winkel. Daarin wil Cley de eigen producten zoals whisky en gin gaan verkopen, naast merchandise. Wanneer deze precies gerealiseerd wordt, is niet bekend.

Cley Distillery crowdfunding goed onderweg

De campagne, die je op crowdaboutnow kunt vinden, loopt al een paar dagen. In die tijd is er al bijna 350.000 euro opgehaald. Dat is nog niet genoeg voor de ondergrens, maar de crowdfunding loopt nog bijna twee maanden door.
Zoals bij een gemiddelde crowdfunding campagne krijg je bij je inleg verschillende beloningen. Leg je bijvoorbeeld 500 euro in, dan krijg je een vermelding op de Cley Ambassador Wall. Vanaf 1000 euro ontvang je naast die vermelding een fles Cley single malt of dry gin naar keuze. Bij een inleg van 2500 euro of meer krijg je ook nog een whisky tasting voor twee personen en een fles van de inaugurele Cley Single Malt Whisky (unpeated). Verder zijn er nog een aantal stappen waar telkens meer beloningen aan gekoppeld zijn.

Investering met rendement

Los van het feit dat dit een crowdfunding campagne is, gaat het om een lening die Cley Distillery van zijn investeerders vraagt. Daarbij is er een rendement aan de lening gekoppeld. Zo krijgt iedereen die een bedrag inlegt vanaf 500 euro inlegt jaarlijks 5% rente terug over de investering. Cley Distillery heeft de lening opgebouwd op een manier waarop de eerste drie jaar aflossingsvrij zijn, gevolgd door vier jaar waarin het bedrag telkens met 25 procent afgelost wordt.
Binnen zeven jaar krijg je dus je geld terug mét elk jaar 5 procent rente. Los van het leuke geldbedrag dat deze investering je mogelijk oplevert, help je Cley Distillery aan de uitbreiding van een Nederlandse distilleerderij.