De eerste verticale distilleerderij in het Verenigd koninkrijk trapt de stook af

Nieuws
woensdag, 06 maart 2024 om 12:00
port of leith 1
In het Verenigd Koninkrijk is er een mijlpaal gevierd. De Port of Leith Distillery is namelijk officieel gestart met de productie van whisky. Daarmee wordt er voor het eerst in lange tijd weer gestookt in de stad.
De bouw van de distilleerderij heeft ruim tien jaar geduurd en meer dan 12 miljoen pond gekost, maar eindelijk is het zover dat de eerste druppels spirit uit de ketels gekomen is. Er zal de komend maanden geëxperimenteerd worden met deze spirit om te bepalen wat het gewenste profiel is voor de toekomstige Port of Leith whisky.
Ian Stirling, medeoprichter van Port of Leith Distillery, is erg blij met de bereikte mijlpaal: ‘Toen we deze week onze distilleerderij binnenstapten, roken we de geur van beslag en gisting. Meer dan enig ander moment in de ongelooflijke reis van de afgelopen 10 jaar, was dit het moment waarop onze onwaarschijnlijke droom werkelijkheid werd.’
Vaibhav Sood, hoofd whisky bij Port of Leith Distillery vertelt dat het niet vreemd is dat alles zo lang geduurd heeft. De distilleerderij heeft namelijk een compleet ander ontwerp dan andere stokerijen. Zo is deze verticaal gebouwd, iets wat zowel uitdagingen als mogelijkheden met zich meebrengt.

Port of Leith Distillery was al geopend voor publiek

De distilleerderij is nog maar net begonnen met het stoken, maar was afgelopen jaar al open voor publiek. In oktober 2023 gingen de deuren voor het eerst open en vanaf dat moment is het al mogelijk om een rondleiding en een proeverij.
Op de bovenste verdieping van de stokerij is een mezzanine bar te vinden met een panoramisch uitzicht over Edinburgh. Hier is een whiskybar te vinden die van de vloer tot het plafond gevuld is met de godendrank.
In de voorhoede van de bredere vernieuwing van Leith en de nieuwe golf van Schotse whiskystokerijen, is Port of Leith op weg om 25.000 bezoekers te verwelkomen in het eerste jaar. Het is de grootste toeristische bestemming die in de afgelopen decennia in Leith is gebouwd.
Port of Leith Distillery rondleidingen zijn dagelijks van woensdag tot zondag en kosten 26 pond, oftewel ongeveer 30 euro per persoon. Tours zijn online te boeken.
Foto: Port of Leith Distillery

POPULAIR NIEUWS