Grootste NAVO oefening ooit bezig, maar hoeveel Johnnie Walker is er ingeslagen?

Nieuws
woensdag, 06 maart 2024 om 8:00
red label
Wie het nieuws volgt, weet dat de NAVO momenteel bezig is met de allergrootste oefening sinds 40 jaar. De oplettende kijker spotte Johnnie Walker Red label flessen in een filmpje van de NOS.
Steadfast Defender is gaande, zo heet de NAVO oefening waarbij er volop getraind wordt. NAVO-landen willen zich kunnen verdedigen, mocht Rusland nog meer land in Europa willen innemen. Er wordt meer dreiging gevoeld na het binnenvallen van Georgië, het annexeren van de Krim en de inval in Oekraïne.
Zo legt de NOS het uit en in een kort filmpje getiteld Waarom grote NAVO-oefeningen terug zijn. Daarin wordt gezegd dat dit de grootste oefening is sinds veertig jaar. Van die oefening worden ook beelden getoond hoe het er toen aan toeging.

5000 liter Johnnie Walker Red Label mee in NAVO-oefening

En ineens staan daar op 1 minuut 58 allemaal Johnnie Walker Red Label flessen in beeld. Iemand zegt: ‘We hebben 5000 liter sterkte drank bij ons voor 6000-7000 man.’ Daarnaast kregen de militairen daar ook nog sigaretten bij.
Wie gaat rekenen, weet dat dit flinke porties whisky’s zijn geweest. Een normale fles tegenwoordig 70 centiliter. Doe dat keer 7000 en je zit nog altijd niet op de 5000 liter die mee is gegaan destijds.
Het gebeurt vaak in tijden van oorlog dat er gedronken wordt, enerzijds om het moraal van soldaten hoog te houden, anderzijds als ontspanning na een zware dag.

Tijden veranderen

De beelden van de NOS gaan dus diep terug in de tijd. Voor de huidige NAVO-oefening zijn geen Johnnie Walkers en sigaretten ingeslagen. Wat wél veranderd is, is dat Zweden meedoet met de oefening. Dat land laat na 200 jaar militaire neutraliteit achter zich.
Wat overigens opvalt ook is dat het design van de Johnnie Walker fles wel iets is veranderd. Hier lees je meer ook over het iconisch mannetje op het label.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties