De whisky-industrie heeft het lastig, zo ook Diageo

Nieuws
zaterdag, 13 juli 2024 om 12:00
diageo special releases 2023
Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn in de drank-industrie. Door de inflatie lopen de verkoopcijfers van bijvoorbeeld whisky terug en dat heeft de nodige gevolgen. Een van de grootste drankenbedrijven zou zelfs zomaar eens het doelwit van een overname kunnen worden, volgens Russ Mould, investment director bij het investeringsplatform AJ Bell.
Dat meldt Just Drinks. Mould vertelt dat de afgelopen maanden een flinke daling in de waarde van de aandelen van Diageo te zien is geweest. Hier zijn meerdere redenen voor: de hoge inflatie, de hogere rente waar bedrijven mee te maken hebben én verminderd alcoholverbruik van de consument.
De koers van Diageo is gezakt van ongeveer 40 Pond per aandeel in juli 2023 naar 29,38 pond in deze maand. Er is wellicht een gevaar voor een overname. Al zal de eigenaar van onder meer de whiskymerken Talisker, Port Ellen, Mortlach, Johnnie Walker en Lagavulin niet zomaar van eigenaar veranderen, toch?

Diepe zakken nodig

Andere analisten vertellen dat ‘het extreem onwaarschijnlijk is dat (Diageo, red.) zal verkopen’. Het portfolio van Diageo is enorm en bovendien veel omvattend. Zo zijn er niet alleen merken rondom whisky, maar ook cognac, rum en vele andere spirits.
Mould vertelt bovendien dat er ondanks de voordelige koers nog steeds een flink bedrag voor het bedrijf neergelegd zal moeten worden. Diageo zou niet door de eerste de beste partij overgenomen kunnen worden.
De enige partij die volgens Mould in de verte in aanmerking zou komen om een bod op de industriereus te doen is Louis Vuitton Moët Hennessy. Alleen dit bedrijf heeft ook wat tegenslagen gehad de afgelopen tijd, net als andere giganten in de drankensector. Louis Vuitton Moët Hennessy rapporteerde een daling in het eerste kwartaal in de verkoop van maar liefst 12 procent.

Focus op premium 

Mocht Diageo iets besluiten te verkopen, dan zal dat hoogstwaarschijnlijk een los bedrijfsonderdeel zijn. Dit zal in dan waarschijnlijk geen premium-merk zijn. Debra Crow, CEO bij Diageo, meldde eerder dat het bedrijf namelijk de focus op deze onderdelen houdt.
Eerder dit jaar doken de labels voor de Special Releases 2024 whisky's op. Deze vind je in het bericht dat we erover schreven.
Johnnie Walker Cocktailglas - 350 ml - 2 stuks Image
Johnnie Walker Cocktailglas - 350 ml - 2 stuks
EUR14.48
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS