Zijn dit de nieuwe Diageo Special Releases van 2024?

Nieuws
dinsdag, 26 maart 2024 om 16:00
special releases 2024
Elk jaar brengt Diageo een speciale serie whisky’s uit onder de naam Diageo Special Releases. Hoewel het bedrijf de Special Releases 2024 whisky's nog niet officieel aangekondigd heeft, zijn in de Amerikaanse TTB-database nu de labels van zeven expressies opgedoken. Hierop is al het een en ander over de speciale single malt whisky’s van dit jaar te vinden. Wij zetten ze voor je op een rij.
Voordat we meer vertellen over de labels van de Diageo Special Releases 2024, willen we graag benadrukken dat de informatie op de labels nog niet definitief is. Voordat een whisky uitgebracht wordt, leggen distilleerderijen vaak de labels vast in de TTB-database in de Verenigde Staten. De informatie op de labels kan nog aangepast worden en dat betekent dat de labels van de Special Releases 2024 ook daadwerkelijk de flessen zijn die uitkomen.

Diageo Special Releases 2024 anders dan anders?

De afgelopen jaren heeft Diageo in de line-up van de Special Releases serie telkens acht flessen uitgebracht. Het afgelopen jaar was het overkoepelende thema van de reeks ‘Spirited Xchange’, waarbij elke whisky inspiratie haalde uit andere landen.
Dit jaar lijkt Diageo het anders aan te pakken. Zo zijn er op dit moment zeven expressies bekend en is het onbekend of er nog een achtste single malt whisky op vatsterkte de serie aanvult. Daarnaast hebben de whisky’s volgens de gelekte labels in de TTB-database geen titel meegekregen. Als laatste verklappen de labels van de Special Releases 2024 whisky’s dat de flessen een maatje groter zijn geworden. Waar er afgelopen jaar 70 centiliter vloeistof in elke fles zat, is nu elk label voorzien van de tekst ‘750 ml’, oftewel 75 centiliter.
Het label van de Benrinnes 21 Year Old Special Release 2024 whiskyHet label van de Benrinnes 21 Year Old Special Release 2024 whiskyHet label van de The Singleton of Glen Ord 14 Year Old Special Release 2024 whiskyHet label van de The Singleton of Glen Ord 14 Year Old Special Release 2024 whiskyHet label van de Caol Ila 11 Year Old Special Release 2024 whiskyHet label van de Caol Ila 11 Year Old Special Release 2024 whisky

Dit zijn de labels van de Diageo Special Releases 2024

Hieronder vind je de labels van de Diageo Special Releases 2024 en de informatie die deze over de whisky’s verklappen:
The Benrinnes 21 Year Old Special Release 2024
Het eerste label van de Diageo Special Releases 2024 onthult een Speyside merk dat niet heel vaal voorbij komt in de line-up: Benrinnes. De whisky die de distilleerderij als onderdeel van de luxury reeks van Diageo aandraagt is de Benrinnes Double Matured 21 Year Old Cask Strength.
Zoals de naam al verraadt is het een whisky die een dubbele rijping ondergaan heeft. Dit is gebeurd in wijnvaten van Amerikaans en Europees eikenhout. Wat voor wijnvaten dit precies zijn, verraadt het label niet. Wel staat er op het label dat de fles 750 milliliter single malt whisky zal bevatten die op 55,4 procent alcohol by volume (ABV) gebotteld is.
The Singleton of Glen Ord 14 Years Old Special Releases 2024
The Singleton of Glen Ord Distillery heeft 14 jaar gerijpt in first fill ex-bourbonvaten. Daarna is een deel van de vloeistof overgegaan in vaten uit de Pyreneeën met uiteinden van Spaans eikenhout. De whisky is uiteindelijk de fles in gegaan op 54,7 procent alcohol by volume (ABV), wat in dit geval de natuurlijke vatsterkte van de expressie is.
Caol Ila 11 Years Old Unpeated Special Release 2024
Vanuit Islay komt de Caol Ila Distillery met een opmerkelijke expressie, de Caol Ila 11 Years Old Unpeated single malt whisky. De distilleerderij maakt doorgaans flink rokerige elixirs, maar in de line-up van de Special Releases 2024 is een ongeturfde vloeistof gebotteld.
Het label vermeldt dat de whisky gemaakt is door middel van korte fermentatie en ‘cloudy wort’. De expressie heeft 11 jaar gerijpt, maar het is onbekend in wat voor vaten de spirit is gegaan voordat deze op 57,3 procent gebotteld is.
Het label van de Mortlach NAS Special Release 2024 whiskyHet label van de Mortlach NAS Special Release 2024 whiskyHet label van de Lagavulin 12 Year Old  Special Release 2024 whiskyHet label van de Lagavulin 12 Year Old  Special Release 2024 whiskyHet label van de Talisker 8 Year Old  Special Release 2024 whiskyHet label van de Talisker 8 Year Old  Special Release 2024 whiskyHet label van de Roseisle 12 Year Old  Special Release 2024 whiskyHet label van de Roseisle 12 Year Old  Special Release 2024 whisky
Lagavulin 12 Years Old Special Release 2024
Het afgelopen jaar kwam Lagavulin voorbij in de Special Releases met een whisky die in een tequilavat gefinisht was. Dit jaar heeft de distilleerderij op Islay een expressie die 12 jaar gerijpt is in first fill ex-bourbon en refill vaten. De afbeelding van een smeulend kampvuur op het label hint op een flink rokerige expressie die op 57,4 procent alcohol by volume (ABV) gebotteld is.
Roseisle 12 Years Old Special Release 2024
Met een label waarop een gedraaid vouwwerk schittert komt de Roseisle distilleerderij voorbij als vijfde single malt whisky in de Diageo Special Releases 2024. De expressie van dit jaar heeft gerijpt in first fill ex-bourbon vaten en refill vaten. Het label onthult nog niet veel over de godendrank, behalve een alcoholpercentage van 55,6 procent.
Talisker 8 Years Old Special Releases 2024
De Diageo Special Releases 2024 bevat, zoals bijna elk jaar het geval is, een single malt whisky uit de Talisker Distillery op Skye. Dit jaar brengt de distilleerderij een acht jaar oude expressie naar de line-up die in bijzondere vaten gerijpt heeft.
Het label vermeld namelijk ‘stone-spun and lightly re-toasted’ vaten. Wat dit precies betekent, is niet duidelijk maar het wijst in elk geval op een uniek proces dat gebruikt is door de distilleerderij.
De Talisker is gebotteld op 58,7 procent alcohol by volume (ABV).
Mortlach NAS Single Malt Special Releases 2024
Als laatste komt er een Mortlach whisky zonder leeftijdsaanduiding voorbij in de TTB-database. Het label laat een dame zien die een glas whisky met een flink blok ijs erin voor zich heeft staan.
Een ander label bij deze whisky vertelt wat meer over de expressie. Er wordt niet vermeld in wat voor vaten de spirit gerijpt heeft, maar wel dat er een finish is geweest in Italiaanse Ramandolo witte wijn vaten en Sangiovese rode wijnvaten. De Mortlach Special Release is gebotteld op 57,5 procent alcohol by volume (ABV).
Dit artikel is onafhankelijk tot stand gekomen. In onze content zit veel liefde, tijd en aandacht. Mocht je dat kunnen waarderen, dan kan dat met een donatie. Kijk voor de button hieronder.

POPULAIR NIEUWS