Deze 21 jaar oude Schotse whisky komt uit Japanse mizunaravaten

Nieuws
door Whisky Monkey!vrijdag, 09 februari 2024 om 17:00
dewars double double 21yo mizunara oak whisky
Het schotse whiskymerk Dewar’s heeft een nieuwe whisky in de Double Double reeks uitgebracht. Het gaat om de Dewar’s: Double 21 Years Old Mizunara Oak Cask finish, een blended scotch die maar liefst 21 jaar oud is.
De nieuwe Dewar’s whisky is gemaakt door Stephanie Macleod, master blender bij de distilleerderij. Zij heeft voor de expressie gebruik gemaakt van haar bekende en unieke vier-fasen rijpingsproces, waarbij de whisky vier keer terug het vat in gaat om te rijpen.

Wat is de Dewar’s Double Double 21 Years Old Mizunara Cask Finish?

Na het rijpingsproces, dat in het geval van deze expressie 21 jaar in beslag genomen heeft, is de Double Double 21 Years Old nog een vat in gegaan voor een finish. Zoals de naam van de whisky al doet vermoeden is dit een Japans mizunaravat.
De vaten van dit type eikenhout zijn schaars, omdat de Japanse bomen er ruim 200 jaar over doen om volwassen te worden. Daarnaast groeien de bomen niet recht, wat ervoor zorgt dat de vatenmakers voor de nodige uitdagingen komen te staan bij het maken van de duigen.
Als de whisky dan uit de vaten komt, is het resultaat wel bijzonder. In het geval van de Dewar’s Double Double 21 Years Old Mizunara Oak Cask Finish geldt dat de expressie gebaseerd is op de originele Dewar’s Double Double 21 Years Old whisky. Deze heeft tasting notes met onder andere kaneel en tonen van fruit, met een zachte afdronk.
De finish in de Japanse vaten voegen daar onder andere hints van sandelhout, kokos en romige vanille aan toe. De whisky is gebotteld op 46 procent alcohol by volume (ABV).
Op dit moment is de Dewar’s whisky nog niet in ons land te koop, maar online is de expressie wel al in webshops in de Verenigde Staten te vinden. Daar geldt een prijs van 149,99 dollar per fles. Dit komt neer op ongeveer 140 euro. Wanneer en of de fles naar Nederland komt, is niet bekendgemaakt.
Foto: Dewar's

POPULAIR NIEUWS