Islay distilleerderij onthult nieuwe reeks geturfde single malts

Nieuws
woensdag, 11 september 2024 om 7:00
bruichladdich octomore 15 serie whisky
Opgelet! De nieuwe Octomore 15 serie is een feit. Dit zijn drie uiteenlopende single malt whisky's die peated met een hoofdletter P zijn.
De Bruichladdich Distillery heeft al sinds 2008 de Octomore serie lopen, waarin inmiddels talloze expressies te vinden zijn. Elke whisky in de reeks is zwaar geturfd en bijna op vatsterkte de fles ingegaan.   
Adam Hannett, head distiller bij Bruichladdich Distillery, vertelt dat het een leuke uitdaging is om elk jaar een nieuwe en unieke Octomore serie te bedenken. 
'Dit is een whisky (reeks, red.) die gelaagd en complex is, er is niets vergelijkbaars.'

Wat is de Octomore 15 whiskyserie?

De Octomore 15 whiskyserie bestaat uit drie expressies. Twee ervan hebben een turfgehalte van iets meer dan 100 parts per million (PPM). De derde is de overtreffende trap met een turfgehalte van meer dan 300 PPM.
Hieronder staan ze op een rijtje:
Octomore 15.1
Deze expressie is gestookt met Schotse gemoute gerst met een turfgehalte van 108,2 PPM. De drank heeft vijf jaar gerijpt in first fill-bourbonvaten en is vervolgens op 59,1 procent alcohol by volume (ABV) de fles in gegaan.
De peated single malt whisky heeft de volgende tasting notes:
  • Geur: Karamel en levendige citrus, met de droge, aardse turfrook van Octomore. Verder zijn er tonen van kruidige anijs, vanille en zachte custard met tropisch fruit, geranium en een vleugje gember als aanvulling op de zoete mout. 
  • Smaak: Een warm mondgevoel met smaken van zoete droge mout en aardse rook, gevolgd door een verfrissende melange van mango, banaan en abrikozenjam, turf en uiteindelijk vanillevla en toffee.
  • Afdronk: Turfrook, vanille en zoete tonen van geroosterd eikenhout.
Octomore 15.2
Deze expressie is gemaakt van Schotse gerst. De spirit heeft vijf jaar gerijpt in een combinatie van Amerikaanse eikenhouten vaten, rode wijnvasten en Franse ex-cognacvaten. De drank is op 57,9 procent ABV de fles in gegaan met de volgende tasting notes:
  • Geur: Zoete citrus, citroenschil, en merenguetaart, gevolgd door eikenhout en aardse rook. Daarna tonen van tropisch fruit, houtkruiden, gerookte honing, geroosterd brood en koffie.
  • Smaak: Een romig mondgevoel met tonen van vanillevla, karamel, toffee en zwarte peper. Daarna geroosterd eikenhout, kaneel, nootmuskaat en gedroogde abrikoos onder een zweem van turfrook.
  • Afronk: Maritieme tonen met zout en turfrook
Octomore 15.3
De derde expressie in de Bruichladdich Octomore reeks is een ware explosie van turf. De whisky is de op één na meest geturfde expressie van de distilleerderij met 307,2 PPM.
De spirit heeft 5 jaar gerijpt in first-fill bourbonvaten en forst-fill Oloroso hogsheads uit Jerez, Spanje. Daarna is de fles gebotteld op 61,3 procent alcohol.
Dit zijn de tasting notes:
  • Geur: Gerookte sinteltoffee, rijke gemoute Islay gerstsuiker en honing op de voorgrond. Dit wordt bijgestaan door gedroogd fruit, geplette schelpen en turfrook, terwijl kruidnagel, geroosterde noten en een vleugje kokosnoot diepte en complexiteit toevoegen. Later komen er butterscotch, bruine suiker en warm brood bij. 
  • Smaak: Een sterke, maar zachte smaak van butterscotch, romige vanille, gedroogd fruit en zoete sinaasappelschil. Daarna geroosterd eikenhout, gerstsuiker en golven droge rook.
  • Afdronk: Gebrande suiker, kokosnoot en maritieme tonen met turfrook.

Waar zijn de Octomore 15 whisky's te koop?

Waar de nieuwe Octomore whisky's van Bruichladdich precies te koop zijn, is nog niet onthuld. De flessen zijn op de Bruichladdich website al wel van een prijs voorzien, maar in de webshop nog niet terug te vinden. 
Voor de Octomore 15.1 whisky staat een prijskaart van 140 pond (omgerekend ongeveer 160 euro). De Octomore 15.2 is iets duurder, namelijk 155 pond (omgerekend ongeveer 180 euro). De meest geturfde van het stel, de Octomore 15.3, kost 195 pond (omgerekend ongeveer 230 euro).
Peat and Whisky Image
Peat and Whisky
EUR11.99
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS