Deze nieuwe Speyside whisky's hebben elk een eigen cask finish

Nieuws
door Monkey
zaterdag, 24 augustus 2024 om 10:00
tomintoul cask finish collection whiskys
In de Schotse Speyside heeft de Tomintoul Distillery een drietal nieuwe expressies uit de doeken gedaan. Het gaat om nieuwe whisky's in de Cask Finish collectie van het merk, waarbij de stokerij telkens met andere vaten werkt. In dit geval Amarone, Madeira en Tempranillo wijn vaten.
Robert Fleming, meester distilleerder bij Tomintoul, vertelt dat de stokerij de afgelopen tijd experimenteert met unieke vatafwerkingen die het smaakprofiel van de whisky diverser maken. Hierbij probeert de stokerij mensen met verschillende smaken tegemoet te komen, iets wat met de drie nieuwe whisky's behoorlijk goed gelukt is volgens Fleming.
'De laatste niet-age statement cask finishes zijn prachtig rijk, complex en vol van smaak dankzij de met de hand geselecteerde wijnvaten uit Italië, Portugal's Madeira-eilanden en Spanje.'

Wat zijn de nieuwe whisky's in de Tomintoul Cask Finish collectie?

De drie nieuwe whisky's van Tomintoul hebben allemaal dezelfde basis. De spirit heeft namelijk telkens eerst gerijpt in Amerikaanse eikenhouten ex-bourbonvaten. Daarna is een finish in verschillende vaten geweest en is het resultaat op 40 procent alcohol by volume gebotteld.
Hieronder de tasting notes van alle drie de flessen:
Tomintoul Amarone Wine Cash Finish
  • Neus: Aroma's van kersencrumble, sultana's en bakkruiden met hints van havermoutflapjacks en cacao. 
  • Smaak: Zomerfruitpudding, frambozencoulis, gemberkoekjes en gezouten karamel met romige panna cotta en cederhoutkruiden. 
  • Afdronk: Verwarmende indrukken van honing en rozijnenpap, roze peperkorrel en chocolade kersenlikeur die lang op de tong blijven hangen.
Tomintoul Madeira Cask Finish
  • Neus: Zomerbessen, gekruid fruit en gemberkoekjes met chocoladesinaasappel en bakkruiden.
  • Smaak: Lagen van sappige cantaloupe meloen, bramen en gekonfijte schillen met chocolademousse, stroopflapjacks en geroosterd eikenhout.
  • Afdronk: Cakekruiden en cacao met highlights van rijpe banaan, vanille pannacotta en marmelade.
Tomintoul Tempranillo Wine Cask Finish
  • Neus: Aardbeienjam, sinteltoffee, stroopsponstaart en gekookt fruit met vanille en kamilleaccenten.
  • Smaak: Een vleugje compote van gemengde bessen, brandykoekjes en custardgebak vermengd met witte peper, geroosterd eikenhout en cappuccinokoffie.
  • Afdronk: Donkere chocolade, framboos en gember vervagen in een espresso en geroosterde kastanje.

Waar vind je de nieuwe Tomintoul whisky's?

Een fles van bovengenoemde whisky's kost 43 pond (omgerekend ongeveer 50 euro). Het is niet bekendgemaakt of de flessen ook naar Nederlandse slijterijen komen, maar in het Verenigd Koninkrijk zijn de flessen al online op verschillende plekken te vinden.
World Atlas Of Whisky Image
World Atlas Of Whisky
EUR33.09
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS