Tomintoul 14 Years Cognac Cask Finish Review

Reviews
vrijdag, 24 mei 2024 om 16:00
tomintoul 14yo single malt review 1
Tomintoul is een van de vele whisky’s uit de Schotse Speyside en staat bekend als ‘The Gentle Dram.' Of deze whisky echt zo vriendelijk voor de smaakpapillen en neus is, lees je in deze Tomintoul 14 Years Cognac Cask Finish Review.
In het hart van het Cairngorms nationaal park ligt de Tomintoul distilleerderij. Sinds 1965 wordt hier zowel geturfde als ongeturfde whisky gestookt.
Al meer dan dertig jaar is Robert Fleming verantwoordelijk voor de spirit die uit de ketels komt in de Schotse Hooglanden. De Distillery Manager van Tomintoul is een expert als het gaat om traditionele productietechnieken en verrassend vatenmanagement.
Glencairn whiskey glas set van 4 - Whisky cadeau - Luxe geschenkdoos Image
Glencairn whiskey glas set van 4 - Whisky cadeau - Luxe geschenkdoos
EUR25.95
Op voorraad
Koop op bol.

Herkenbaar karakter

Klinkt dit bekend in de oren? Dat kan goed kloppen, want Fleming is niet alleen de distillateur van Tomintoul, maar ook van Glencadam waar we een vorige review over geschreven hebben.
De stijl van Fleming is herkenbaar in het karakter van beide whisky’s: zacht, zuiver en fruitig. Toch is Tomintoul een bredere whisky dan Glencadam, die bekendstaat als een dram voor fijnproevers.

The gentle dram

Met de slogan ‘The gentle dram’ laat Tomintoul zien dat haar merk een uitstekende whisky is voor elke liefhebber. Ervaren whiskyliefhebbers, beginners, mannen, vrouwen, mensen die van een whisky cocktail genieten, het maakt allemaal niet uit.
Deze whisky is voor iedereen die een glas van de Godendrank kan waarderen. The gentle dram staat voor een zachte en toegankelijke whisky om op elk moment van te kunnen genieten.

Zien, ruiken, proeven

LandSchotland
DistilleerderijTomintoul
Soort whisky: Single malt
KleurLichtgoud
GeurZoete aroma’s van amandelen, gebakken abrikozen, vanille, donkere chocolade en roze peperkorrels.
SmaakComplexe lagen van gemberkoekjes, witte chocolade, tonen van  donker fruit en bakkerskruiden.
AfdronkWarme kruiden, eikenhout, vanille, melkchocolade en tonen van kastanje.
Leeftijd14 jaar
Alcoholpercentage46 procent
Inhoud fles:70 centiliter
Prijs Net boven de 100 euro

Een dubbelganger gehuld in lichtrood en wit

Voordat we op het uiterlijk en de geur, smaak en afdronk van deze Tomintoul 14 Years Cognac Cask Finish ingaan, valt ons iets op. Deze fles heeft een dubbelganger.
We hebben de Limited 2009 Edition voor ons staan, maar deze lijkt verdacht veel op de Small Batch Cognac Cask Finish zonder leeftijdsaanduiding. Op het oog lijken ze erg op elkaar, maar door beter te kijken vallen de verschillen steeds meer op.
Zo heeft de dram die we vandaag proeven een leeftijdsaanduiding. Ook is de Limited 2009 Edition op een alcohol by volume (ABV) van 46 procent gebotteld. De Small Batch editie moet het zonder leeftijdsaanduiding en met een ABV van 40 procent doen. De kleurstelling van de koker, de fles en het etiket lijken verdacht veel op elkaar.

Narijping in cognacvaten

De Tomintoul 14 Years die we vandaag proeven heeft zoals eerder vermeld een narijping in cognacvaten ondergaan en komt in een smaakvolle lichtrode met witte koker van karton.
Aan de bovenzijde prijkt de Avon rivier waar de Ballantruan Spring een zijtak van is. Dit is de belangrijkste waterbron die Tomintoul gebruikt voor het maken van haar whisky.
Het etiket is strak en staat vol met waardevolle informatie. De naam van de distilleerderij en de 14 jarige leeftijd van de Cognac Cask Finish zijn duidelijk te lezen.
Verder maakt het label reclame voor zichzelf met de woorden ‘not chill-filtered’ en ‘natural colour.’ De pure drank is verdund naar een alcoholpercentage van 46 procent en Robert Fleming deelt zijn goedkeuring over deze fles met de wereld middels zijn persoonlijke handtekening.

Steviger dan je denkt

Als het gouden levenswater het glas in stroomt, zweeft er een wolk van zoetigheid door de kamer. Een eerste ademteug neemt de geur van gesuikerde amandelen, witte chocolade, ananas en dikke honing mee de neus in.
Waar de drank bij de eerste kennismaking sterke aroma’s verspreidt, blijft hij gesloten tijdens verder onderzoek. Na een druppel water opent de whisky zich meer en zijn er geuren van bananenschil, snoepgoed, vanillevla en marshmallows te ontdekken.

Een zomerse whisky

Op de tong voelt de 46 procent alcohol verrassend prikkelend aan. De zoetigheid uit de neus verdwijnt in de mond iets meer naar de achtergrond om plaats te maken voor bittere chocolade, amaretti koekjes, gele rozijnen en citrusschil.
Met alle zoete en fruitige smaken is dit echt een zomerse whisky die je zelfs bij een picknick in de late middagzon zou kunnen drinken. Ondanks de zoete, fruitige en bittere elementen die er te proeven zijn, weet deze whisky niet de diepte in te gaan.
De afdronk is middellang tot lang en bestaat uit plakkerige toffee, tropisch fruit, vanille en gepofte kastanjes. Ook hier voelt de drank steviger aan dan 46 procent alcohol. Met de nasmaak compenseert deze Tomintoul een deel van de terughoudendheid van eerder. Geruime tijd na het doorslikken blijft er een prettige vettigheid op de lippen achter.

Conclusie Tomintoul 14 Years Cognac Cask Finish

Alle kanten zijn we op geslingerd tijdens het proeven van deze Tomintoul 14 Years. Van een mierzoete geur naar een gesloten deur om vervolgens wat bitterheid binnen te laten en te eindigen met een stevige en aanhoudende afdronk vol smaak.
Waar de slogan ‘The gently dram’ op de koker en fles staat, blijkt deze dram steviger dan verwacht. De cognacvaten hebben deze whisky veel zoetigheid gegeven, maar brengen ons niet in hogere sferen en dat terwijl de afdronk zo fijn blijft plakken.
+       Een uitstekende whisky voor de zoetekauw
+       Een smaakvolle afdronk
+       The gentle dram blijkt ook stevig te kunnen zijn
-        Veel verschillende smaken zonder echt de diepte in te gaan
-        Van een fles van boven de 100 euro mag je meer verwachten

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties