Deze twee zeldzame Rosebank whisky’s gaan snel onder de hamer

Nieuws
maandag, 25 september 2023 om 9:00
rosebank distillers auction
Over ongeveer tien dagen is het zover: dan is de Distillers One for One veilig. Verschillende merken hebben al een unieke fles whisky gedoneerd aan het goede doel. Ook Rosebank doet een duit in het zakje met niet één maar twee unieke whisky’s. Naast de twee bijzondere flessen krijgt de koper van de whisky’s een unieke kans aangeboden.
De veiling voor de Rosebank whisky’s heet toepasselijk Rosebank 27 Year Old Single Casks 1993 +EXP. De Rosebank Distillery whisky’s die naar de veiling gaan, zijn namelijk twee 27 jaar oude expressies. Allebei de whisky’s zijn single casks die in 1993 het vat in gegaan en er in 2020 weer uit zijn gekomen.

Wat zijn de Rosebank 27 Year Old Single Cask 1993 whisky’s?

De ene fles is vat 433 in gegaan om te rijpen, waarna deze na 27 jaar op 53,3 procent ABV gebotteld is. De andere fles van het duo is in vat 625 gerijpt en uiteindelijk op een iets lager ABV van 50,4 procent gebotteld. Hoewel beide vaten meer vloeistof bevatten, wordt er slechts één van beiden gebotteld. De flessen zitten bij elkaar in een houten verpakking die als standaard fungeert. De standaard is gemaakt van oud Rosebanks hout en is met de hand gegraveerd. Ook zit er bij de set een handgeschreven set tasting notes van Malcolm Rennie, de distillery manager bij Rosebank. Daarmee is het dus een unieke set die perfect bij de Distillers One for One Auction past.
De tasting notes van de flessen zijn als volgt:
Rosebank 27 Year Old Single Cask 1993 53,3 procent
Neus: ‘Zoete, florale tonen’.
Smaak:’Zijde-achtige, complex met zachte kruiden’.
Afdronk: ‘Zachte en fruitig’.
Rosebank 27 Year Old Single Cask 1993 50,4 procent
Neus: ‘Warm met zoete, fruitachtige aroma’s’.
Smaak:’Zandkoekjes en kamille’.
Afdronk: ‘Middellang met tonen van tropische fruit’.
Je moet voor de set wel diep in de buidel tasten. Sotheby’s, het veilinghuis dat de Distillers One for One Auction organiseert, verwacht namelijk dat de set tussen de 5.000 en 10.000 pond oplevert voor het goede doel. Op dit moment staat het bod op 4.800 pond.

Wat is de unieke kans die bij deze Rosebank whisky’s zit?

Voor dat geld krijg je overigens niet alleen de twee flessen en hun unieke houten standaard. Een ander element waardoor deze set uniek is, is de ‘bonus’ die de koper van de flessen krijgt. De Rosebank distilleerderij mag namelijk door de koper bezocht worden. Daarmee wordt de koper de allereerste die de onlangs heropende stokerij ziet, voordat het grote publiek die kans krijgt.
De ervaring bevat een tour en een whisky tasting sessie die door de Rosebank Distillery Manager georganiseerd wordt. De koper van de set moet de distilleerderij wel voor november 2023 bezocht hebben. Dan staat namelijk de publiekelijke opening gepland.
Andere distilleerderijen die flessen aan de Distillers One for One Auction hebben gedoneerd zijn onder andere Bowmore, Brora, Bladnoch, Glenglassaugh, Glen Grant, Kilchoman, Chivas Brothers, Old Pulteney en The Scotch Malt Whisky Society.