The Scotch Malt Whisky Society onthult eenmalige botteling The One Drop

Nieuws
zaterdag, 16 september 2023 om 9:00
the one drop smws
Binnenkort is de The Distillers One for One Auction bij Sotheby’s, een veiling voor het goede doel, waarbij zeer exclusieve whisky’s onder de hamer gaan. The Scotch Malt Whisky Society (SMWS) doet een duit in het zakje en onthult een bijzondere en exclusieve whisky: The One Drop.
Waar SMWS normaal gesproken onder andere de distilleerderij en de leeftijd van zijn whisky’s zelf niet onthult, is dat bij The One Drop wel het geval. De whisky komt uit de The Macallan distilleerderij, waar deze op 25 september 1989 in een Oloroso sherry butt gegaan is. Daarin heeft de whisky ruim dertig jaar gerijpt om vervolgens in delen gesplitst te worden.
Een deel van de whisky is overgegoten in een first fill Oloroso hogshead en het andere deel is in een Pedro Ximénez hogshead gegaan om nog eens drie jaar te rijpen. Na 33 jaar rijping zijn beide delen weer samengevoegd om op 50,8 procent ABV gebotteld te worden. Er is slechts één fles van de Scotch Malt Whisky Society The One Drop gebotteld.

The One Drop whisky komt in een unieke verpakking

De whisky van SMWS is niet alleen een unieke whisky waar maar één fles van gebotteld is. De whisky wordt ook geleverd in een unieke verpakking, ontworpen door Matter Agency. De verpakking is namelijk een sculptuur van papierpulp. Deze heeft de vorm van gerimpeld water met in het midden een uitsnede in de vorm van een druppel, waardoor je de fles kunt zien.
In het papier van de verpakking zitten stukjes van het vaten waarin de whisky gerijpt heeft. SMWS vertelt dat de gedachte hierachter is dat de whisky dan telkens met het hout herenigd wordt zodra je deze in zijn verpakking stopt. Euan Campbell, hoofd whiskycreatie bij de Scotch Malt Whisky Society meldt meer over de whisky zelf. De drank heeft nootachtige droge smaken met boomachtige tonen gekregen vanuit de Oloroso en PX-vaten. Door de jaren heen is het ‘een elegante whisky geworden’.
De fles moet tijdens de veiling tussen de 5.000 en 10.000 pond opleveren (omgerekend ongeveer 11.500 euro). De opbrengsten gaan naar het Youth Action Fund om achtergestelde jongeren te helpen. De nieuwe eigenaar van de fles hoeft deze trouwens niet meteen open te trekken. Er wordt een sample van 10 centiliter bijgeleverd, samen met een hand gebonden boek die de reis van de whisky beschrijft.
Naast The Scotch Malt Whisky Society hebben ook Brora en Bowmore een unieke whisky gedoneerd aan de Distillers One for One veiling.
Foto: The Scotch Malt Whisky Society.

POPULAIR NIEUWS