Deze vijf whisky's komen uit de stal van een bekende onafhankelijke bottelaar

Nieuws
vrijdag, 20 september 2024 om 8:00
ferg and harris single cask whisky
Soms haal je de whisky van je favoriete distilleerderij niet via de stokerij zelf in huis, maar via een onafhankelijke bottelaar. Daar komen namelijk regelmatig pareltjes voorbij. Ferg & Harris onthult nu vijf single cask whisky’s van verschillende Schotse Islay en Speyside distilleerderijen.
De nieuwe whisky’s van Ferg & Harris komen uit vaten van de Bunnahabhain, Craigellachie, Tormore en Longhorn distilleerderijen. De whisky’s hebben tussen de elf en 15 jaar gerijpt en zijn van een leeftijdsaanduiding voorzien, maar dat is nog niet alles. Elk van de single cask whisky's heeft namelijk een twist op het oorspronkelijke smaakprofiel gekregen door een periode in een finishing vat.

Het niveau van de whisky nog hoger gelegd

Alex Harrison, mede-oprichter van Ferg & Harris, vertelt dat deze vijf whisky’s al erg goed waren zonder de finish. Door deze laatste draai aan de expressies te geven, zijn ze stuk voor stuk dat niveau nog overstegen.
‘Wanneer oude whisky en exotisch hout elkaar ontmoeten, ontstaat er een soort alchemie die soms onverwachte, maar altijd ongelooflijke dram oplevert. De laatste vijf whisky's in onze collectie zijn heel bijzonder.‘

Wat zijn de nieuwe Ferg & Harris single cask whisky’s?

De onafhankelijke bottelaar heeft in de collectie single cask expressies telkens gekeken welk vat er goed zou zijn voor de rijping van de spirit en uiteindelijk welk finishvat er goed bij de expressie zou passen. Hieronder vind je de details van elke expressie in de nieuwe reeks:
Gerijpt in een first-fill ex-bourbonvat, gevolgd door een finish in nieuw eikenhout. Daarna is de drank gebotteld op 63,3 procent alcohol by volume (ABV). De tasting notes van de whisky omvatten zachte tonen van aardbeien en perziken. Dit wordt gevolgd door abrikoos, smores en vanille. Bij de finish komen nog tonen van sinaasappel voorbij.
De Tormore 11 Years Old is gelimiteerd tot 200 flessen met een prijs van 89,99 pond (omgerekend ongeveer 106 euro).
Dezse expressie heeft de rijping doorgemaakt in first-fill bourbonvaten en kreeg een finish in een wit portvat. De drank is gebotteld op 58,8 procent ABV. Wat betreft smaak mogen liefhebbers tonen van witte chocolade, yoghurt, gesuikerde aardbeien, groene appel, tonen van noten en citrus verwachten.
Deze expressie is gelimiteeerd tot 283 flessen met een verkoopprijs van 124,99 pond (omgerekend ongeveer 150 euro).
Uit de Islay regio komt een 14 jar oude Bunnahabhain expressie uit een second-fill oloroso hogshead met een finish in een Sauternes barrique. De drank heeft een rokerig smaakprofiel met tonen van bacon, geroosterde noten, kruiden en een maritieme afdronk. De whisky is gebotteld op 54,7 procent met een oplage van 280 flessen.
Een fles van deze whisky kost 139,99 pond (omgerekend ongeveer 165 euro).

Twee Ferg & Harris expressies van Craigellachie

Vanuit de Craigellachie distilleerderij komen maar liefst twee expressies. De drank die Ferg & Harris vanuit deze stokerij haalde is namelijk gesplitst in twee verschillende vaten. Hieronder staan ze op een rijtje:
De eerste van het duo heeft gerijpt in een amontillado sherry butt. De whisky kreeg daarna een finish in een nieuw eikenhouten vat en werd gebotteld op 64,2 procent alcohol by volume. De tasting notes bestaan uit tonen van zoethout, kruidige aroma's, gedroogde sinaasappelschil, kersen, marsepein en pepers. Richting de afdronk komen daar vanille en tonen van noten bij.
De prijs van de whisky is 129,99 pond (omgerekend ongeveer 155 euro)
De tweede Craigellachie expressie van Ferg & Harris heeft gerijpt in een amontillado sherryvat. De finish is gebeurd in een wit port vat. De whisky is vervolgens in een oplage van 138 flessen gebotteld op 63,1 procent ABV.
De tasting notes van de whisky bestaan uit aroma's van gekarameliseerde nootjes, honing, vanille en gedroogd fruit. Dit wordt gevolgd door tonen van peperkoek, citrus en een karamel frappucino op de tong.
De prijs van deze fles is 129,99 pond (omgerekend ongeveer 155 euro).

Waar zijn de nieuwe Ferg & Harris single cask whisky's te koop?

Elk van de vijf nieuwe Ferg & Harris flessen is te vinden op de website van de onafhankelijke bottelaar. Of deze flessen ook naar speciaalzaken in Nederland komen, is niet bekendgemaakt.
Cadeauboeken - Het kleine boek whisky-cadeauboek Image
Cadeauboeken - Het kleine boek whisky-cadeauboek
EUR6.99
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS