Ferg and Harris Speyside Single Malt whisky 12 Years Review

Reviews
vrijdag, 17 mei 2024 om 8:00
ferg and harris speyside 12 yo single malt review whisky monkeys
Als je aan een Speyside whisky denkt, dan komen al snel bekende namen zoals The Macallan, Cardhu, Glenfiddich en Aberlour in je op. De kleine whiskyregio heeft veel te bieden en is een bron van inspiratie voor onafhankelijke bottelaars zoals Ferg & Harris. Deze indiebottelaar heeft bijvoorbeeld de Speyside Single Malt 12 Years whisky uitgebracht die we in deze review onder de loep nemen.
In Edinburgh is Ferg & Harris sinds 2022 bezig om haar eigen whisky’s te bottelen. Het bedrijf heeft al een aantal mooie single malt whisky’s uit verschillende regio’s en distilleerderijen op haar naam staan. Elk vat met vloeistof wordt eerst grondig gecontroleerd op kwaliteit. Daarna wordt er bepaald wat ermee gebeurt.
De whisky’s gaan bij Ferg & Harris namelijk niet zomaar de fles in, maar worden stuk voor stuk voorzien van een passende finish. In het geval van de Ferg and Harris Speyside Single Malt 12 Years is dat een afwerking in een first-fill Pedro Ximénez sherry hogshead.

Zien, ruiken, proeven

Land Schotland
Onafhankelijke bottelaar Ferg & Harris
Soort whisky Single malt
Kleur Donker amber
Geur Tonen van toffee, gebakken vijgen en rozijnen
Smaak Zoete tonen van sherry, gevolgd door lichtere fruittonen
Afdronk Warm en soepel
Leeftijd 12 jaar oud
Alcoholpercentage 55,7 procent alcohol by volume
Inhoud fles 70 centiliter
Prijs Ongeveer 90 euro
Ferg and Harris 12 Years Old Speyside single malt whisky
De Ferg and Harris 12 Years Old Speyside single malt whisky

Een strak en stijlvol uiterlijk

Ferg & Harris gebruikt voor alle expressies in principe dezelfde fles en koker. Dit geldt ook voor de Speyside Single Malt 12 Years. De doos van de whisky is strak vormgegeven en overwegend wit met donkerblauw. Het enige wat op de doos terug te vinden is, is het beeldmerk van Ferg and Harris en wat informatie over de whiskymaker en de whisky in kwestie.
De fles heeft een mooie lange hals en is voorzien van een wit label. Daarop is naast de terugkerende blauwe vogels meer informatie over de vloeistof in de fles te vinden. Ook staat er op het label dat dit een 12 jaar oude single malt is die uit de Speyside regio komt en dat de whisky een finish van 6 maanden heeft gehad in Pedro Ximénez vaten.
Alleen er ontbreekt één ding: de distilleerderij. Bij de andere expressies is deze netjes terug te vinden op het label, maar dat is nu niet het geval. Een leuk raadsel dus.

Een dram voor de zoetekauw

Uit welke stokerij de whisky ook komt, hij ziet er met zijn donkere koperkleur uit als een rijke whisky. Als we de whisky inschenken en in het glas wentelen, is goed te zien dat het een drank met een beetje leeftijd is. Hij is wat stroperiger en laat een mooi spoor op het glas achter.
In de neus verwent de 12 jaar oude whisky met een parfum dat bol staat van zoetigheid. Verschillende zoete en bloemige tonen komen voorbij die op een zweem van karamel, appel en rode bessen drijven. Daaronder schuilt een hint van chocolade met wat kruidige tonen en iets wat doet denken aan een Werther’s Original karamelbabbelaar.
Voor een whiskyliefhebber die van zoete drams houdt, is alleen het ruiken aan het glas al een feestje. De whisky gedraagt zich in de mond ongeveer zoals hij zich voorstelt in te neus. De zoetigheid die eerder je neus streelde komt terug met zoete tonen die vooral doen denken aan rozijnen en vijgen met honing. Maar de whisky verrast je ook.
Wat meer richting de afdronk komt er nog een klein pepertje bij, komen er wat tannines vanuit het eikenhouten vat naar voren en is er ruimte voor een vleugje kruidigheid. Echt lang doet de drank er niet over om te verdwijnen, wat op zich jammer is. Met een druppel water erbij, wat we overigens altijd aanraden bij een whisky op vatsterkte, ontvouwen de smaken zich nog net iets meer.
Ferg and Harris 12 Years Old Speyside single malt whisky
Het label van de whisky is strak, stijlvol en overzichtelijk

Conclusie Ferg and Harris Speyside Single Malt 12 Years Review

Ferg & Harris heeft met de Speyside 12 Years Old een whisky neergezet die specifiek zijn pijlen richt op de liefhebbers van zoetigheid. In elk aspect van de whisky komt dit naar voren van het ruiken tot aan de afdronk. De whisky is aanlokkelijk in de neus en drinkt gevaarlijk makkelijk weg. Bovendien geeft de korte tot middellange finish je ruimte om deze dram tussendoor te drinken, zonder dat de smaak nog de hele avond bij je blijft.
+ Een echte zoete sherrybom
+ Drinkt gevaarlijk makkelijk weg
+ Toegankelijk voor de beginnende drinker en interessant voor de kenner
- Niet voor peatheads
Mede mogelijk gemaakt door Hogshead Imports.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties