Diageo onthult de eerste nieuwe Port Ellen whisky’s na 40 jaar

Nieuws
dinsdag, 06 februari 2024 om 13:00
port ellen gemini
Diageo Rare and Exceptional heeft de terugkeer van de Port Ellen distilleerderij aangekondigd. De stokerij op het Schotse Islay heeft namelijk na ruim 40 jaar maar liefst twee nieuwe expressies uitgebracht: de Port Ellen Gemini whisky's.
Diageo hintte gisteren al naar de release van de whisky's, maar vandaag zijn ze dan uit de doeken gedaan. Dr. Craig Wilson vertelt dat de whisky niet alleen de terugkeer van de iconische distilleerderij kenmerkt, maar ook het verleden van de stokerij voor altijd vastlegt.
'Het is de ware smaak van een herboren legende - een nooit eerder vertoonde release van twee unieke en onbetaalbare expressies van een zeer gewaardeerde whisky, geïnspireerd door ons zeldzaamste vat.'
Hieronder vind je de Instagram post van Diageo Rare and Exceptional met de aankondiging van de Port Ellen flessen:

Dit zijn de Port Ellen Gemini single malt whisky’s

De Port Ellen Gemini whisky's hebben allebei een rijping van 44 jaar achter de rug, maar proeven heel anders. De reis die de vloeistoffen afgelegd hebben totdat ze de fles in zijn gegaan, verschilt namelijk behoorlijk. Hieronder vertellen we je meer over elke fles in deze unieke collectie:
Port Ellen Original
De Port Ellen Original expressie heeft als titel ‘A Giant Awakens’ en heeft gerijpt in klassieke Europese eikenhouten vaten. Daarna is de expressie gebotteld op 54,9 procent alcohol by volume (ABV). De tasting notes van deze single malt whisky zijn als volgt:
Neus: Lichte prikkels, vleugjes gebakken peer en zoet eetbaar zeewier. Daarnaast maritieme geuren met vage sporen van rook en as, gevolgd door zachte fudge.
Smaak: Zoet, intens en kruidig. Een vleugje zout met een rokerige warmte.
Afdronk: Lang met aromatische rook.
Port Ellen Remnant
De Port Ellen Remnant expressie is voorzien van de titel 'A New Day Dawns’. Deze whisky heeft, net als zijn wederhelft, gerijpt in Europese eikenhouten vaten, maar heeft een finish gekregen in zogeheten Remnant Casks. Dit vat is voorheen gevuld geweest met andere whisky's van Port Ellen. Toen de stokerij in 1983 sloot zijn deze vaten bewaard gebleven en uiteindelijk deels gebruikt voor de Remnant expressie. Dit zijn de tasting notes van deze Gemini fles:
Neus: Fruitige noten van donkere sherry, priumen en oude, droge eikenhoutkruiden. Daarnaast zijn er hints van tabak, verkoolde houtas, zout en zaagsel.
Smaak: Zacht met rijke fruitige tonen, zoete kruidigheid en zachte rokerige warmte.
Afdronk: Lang en intens rokerig met een kruidig toppunt.
Er zijn in totaal 274 sets beschikbaar over de hele wereld. In elke set zitten beide whisky's in een unieke kristallen karaf, samen met stukken van de vaten waarin de whisky gerijpt heeft. Het geheel is verpakt in een exclusieve mirrored case. om een set te bemachtigen moet je wel even in de buidel tasten. Elke Port Ellen GEmini set kost namelijk 45000 pond (omgerekend 52000 euro). Dit is nog exclusief verzendkosten en eventuele andere kosten (douane).
Gisteren hintte Bruichladdich nog naar een nieuwe whisky via Instagram. De term Luxury Re/Defined werd daarbij gebruikt. Hier vertellen we je meer over deze whisky.
Foto: Diageo Rare and Exceptional