Diageo op rapport: er worden negen flessen Johnnie Walker per seconde verkocht

Nieuws
maandag, 05 augustus 2024 om 12:00
red label dop
Het gaat niet heel goed met de verkoop van whisky in de wereld. Er wordt minder verkocht en dat merken ook de grote bedrijven achter de godendrank. Eén van de bedrijven waar de omgezet is gedaald, is Diageo. Toch blijft het merk positief over de toekomst van whisky.
Diageo heeft het fiscale jaar 2023 eind juni afgesloten met een min voor de resultaten van de wereldwijde verkoop. Dit is deels te wijten aan tegenvallende verkopen van whisky, al is het niet overal even slecht en is een deel van de daling goed te verklaren. Diageo kijkt dan ook positief vooruit.

Diverse landen met elkaar vergeleken

In het rapport over 2023 dat Diageo bekendgemaakt heeft, worden verschillende cijfers met elkaar vergeleken. Zo wordt er gekeken naar de Europese markt, de Latijns-Amerikaanse markt en de Aziatische markt. Daarnaast worden verschillende dranken zoals whisky, gin, tequila en rum met elkaar vergeleken. 

Tegenvallende verkopen

Wat betreft Europa zijn de cijfers positief. De verkopen zijn over het algemeen gestegen, waarbij Turkije er met kop en schouders bovenuit steekt. Daar is voor maar liefst 31 procent meer verkocht, met een stijging in volume van vier procent. In Ierland en Groot-Brittannië is een stijging gerapporteerd van respectievelijk 7 en 5 procent, wat grotendeels aan de populariteit van Guinness te danken is.
In Noord-Europa is de netto verkoop met 4 procent gedaald, waarbij de hogere segmenten tegenvallen. De teruglopende verkopen zijn deels opgevangen door een flinke stijging in de verkoopcijfers van Johnnie Walker Red Label.

Gebrek aan vraag naar premium whisky's

Wereldwijd is de daling die Diageo ziet voor een deel te wijten aan het gebrek aan vraag naar premium producten. Consumenten kozen juist sneller voor de wat lager geprijsde whisky's dan de wat duurdere flessen in 2023.
Debra Crew, CEO van Diageo, vertelt dat een deel van de voorraad in 2023 meer premium was dan dat de markt eigenlijk wilde. Deze hoger geprijsde producten hebben het drankenbedrijf uiteindelijk tegenvallende resultaten bezorgd, terwijl ze het in de COVID-pandemie erg goed deden.
'We denken dat dit zal terugkomen als de economie verbetert. Die flessen voelen zeker de kneep.'
Over Johnnie Walker is Crew erg optimistisch. Het merk presteerde afgelopen jaar wereldwijd erg goed, ondanks dat ook hier een daling te zien is.
Evan Andrew, president of global supply and procurement en chief sustainability officer bij Diageo, vertelt dat er in het afgelopen jaar negen flessen per seconde verkocht worden van het merk. Dat was enkele jaren geleden zeven.

Premiumisering in India juist positief

Een land waar premium producten het juist goed blijven doen is India. Daar is een stijging van de verkoop te zien van duurdere flessen. Een kanttekening die Crew daarbij maakt is dat er al lang gewerkt wordt aan een vrijhandelsovereenkomst.
Dat dit er nog niet is, zorgt voor hoge invoertarieven en dat zorgt ervoor dat de groei niet explosief toegenomen is. Crew hoopt dat een nieuwe Indiase regering helpt bij de overeenkomst.
Johnnie Walker Cocktailglas - 350 ml - 2 stuks Image
Johnnie Walker Cocktailglas - 350 ml - 2 stuks
EUR14.48
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS