Diefstal van whisky en champagne levert Oost-Europese mannen celstraf op

Nieuws
zondag, 26 mei 2024 om 7:00
diefstal
Een Wit-Rus en een Moldaviër zijn veroordeeld tot celstraffen nadat ze in 13 verschillende winkels van Okay en Delhaize in West-Vlaanderen flessen whisky en champagne hadden gestolen.
De diefstallen vonden plaats in de zomer van vorig jaar in onder meer Kortrijk, Wevelgem, Ardooie en Gent. De totale waarde van de buit bedroeg 1.630 euro.
Het duo ging telkens op dezelfde manier te werk: ze verstopten de flessen onder hun kleding en wandelden vervolgens de winkel uit zonder te betalen. De meeste diefstallen werden vastgelegd door bewakingscamera's. In de rechtbank verklaarden de mannen dat de gestolen drank 'allemaal voor eigen gebruik' was.

Asielprocedure in gevaar

De advocaten van de beklaagden probeerden de rechter tot mildheid te bewegen door hun persoonlijke situaties toe te lichten. Eén van hen, de Moldaviër, heeft een asielprocedure lopen in Nederland en verblijft daar in een asielcentrum. Hij kwam af en toe naar België omdat hij een tante heeft wonen in Komen. In Moldavië was hij leerkracht in het middelbaar onderwijs.
‘Mijn cliënt heeft een asielprocedure lopen in Nederland en verblijft daar in een asielcentrum. Af en toe kwam hij naar onze regio, omdat hij een tante heeft wonen in Komen. In Moldavië was hij leerkracht in het middelbaar onderwijs.
Om de hoge ziekenhuisfacturen van zijn ouders te betalen, trok hij naar Duitsland en Nederland, om er te werken in de bouw. Een strafblad zal nefast zijn voor zijn asielaanvraag en dan moet hij terug naar Moldavië. Geen prettig vooruitzicht, in de wetenschap dat hij daar zijn legerdienst weigerde,’ aldus zijn advocaat Olivier Mostrey.

Celstraffen en schadevergoeding

De rechtbank veroordeelde de Moldaviër tot 12 maanden cel met uitstel, met uitzondering van de voorhechtenis, en een boete van 400 euro. Zijn kompaan, de Wit-Rus, kreeg een celstraf van 8 maanden en eenzelfde boete. Daarnaast moeten beiden de gestolen drank vergoeden aan de benadeelde winkels.
Deze veroordeling kan verstrekkende gevolgen hebben voor de toekomst van minstens één van de daders. Een strafblad kan immers een negatieve impact hebben op zijn lopende asielaanvraag in Nederland. Bij een afwijzing dreigt een gedwongen terugkeer naar Moldavië, waar hij eerder zijn legerdienst weigerde - geen rooskleurig perspectief.
Whisky is populair roofgoed, met name de duurdere en zeldzamere flessen. Lees hier wat we nog meer over whiskydiefstal hebben geschreven.
Scottish Fine Soaps Soap In A Tin Whisky Cocktail Rusty Nail Zeep 100gr Image
Scottish Fine Soaps Soap In A Tin Whisky Cocktail Rusty Nail Zeep 100gr
EUR1620.95
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties