Distilleerder achter Tomintoul en Glencadam whisky gaat in Azië aan de slag

Nieuws
donderdag, 21 december 2023 om 17:00
angus dundee china
Onlangs vertelden we je over de eerste Chinese malt whisky die uitgebracht is door de The Chuan Distillery. Nu is er nieuws over een nieuwe distilleerderij die in China in aantocht is. En de naam die daaraan gekoppeld is, is een bekende: Angus Dundee Distillers.
De Schotse whiskymaker heeft op zijn website namelijk plannen onthuld om in het Aziatische land een stokerij te gaan bouwen. De distilleerderij moet in Chun’an komen. De plek die Angus Dundee in gedachten heeft is vlakbij het Qiandao-meer, oftewel het Duizend Eilandenmeer, in de provincie Zhejiang. Het ontwerp van de distilleerderij zal passen in de lokale architectuurstijl van de omgeving. De stokerij gaat whisky maken door onder andere water uit de Nongfu-bron te gaan gebruiken.
Brian Megson, directeur van Angus Dundee Distillers, vertelt dat de investering een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf is. Naast merken als Tomintoul, Glencadam en Old Ballantruan, wat al gevestigde merken zijn, wordt er voortgeborduurd met een nieuw merk in China. Deze moet het ‘Westerse erfgoed in het produceren van de beste Schotse single malts’ met Oosterse tradities combineren.
‘We willen een van de toonaangevende distilleerderijen in Azië creëren, die whiskyproductie van wereldklasse combineert met een uitstekende bezoekerservaring.’

Nieuwe Angus Dundee distilleerderij in China moet een totaal pakket worden

Megson vertelt verder dat er niet alleen een stokerij komt, maar dat de distilleerderij een totaalpakket wordt. De grond die in het gebied gekocht is, omvat 20 hectare, waarop ook een bezoekerscentrum gebouwd wordt. Het gebied is populair bij toeristen vanwege de schoonheid van de natuurlijk in de omgeving. Liefhebbers van whisky die het gebied aandoen kunnen straks ook het een tour in de nieuwe stokerij boeken.
Daarnaast heeft Angus Dundee Distillers plannen voor 's werelds grootste grottenkelder. Deze komt in een berg vlakbij de distilleerderij en wordt gebruikt voor de rijping van whisky. Angus Dundee zegt dat de stabiele temperatuur en de luchtvochtigheid in de grot voor perfecte omstandigheden zal zorgen tijdens de rijping van de drank. Wanneer de distilleerderij precies klaar is, is niet gemeld.
In een interview spraken wij Jordan Hillman onlangs. Tijdens ons gesprek vertelde hij dat whisky voor iedereen is. De whisky's die onder de vleugels van Angus Dundee gemaakt worden zijn totaal anders van aard met een eigen karakter. 'Glencadam (Highlands) is een whisky voor fijnproevers, de connaisseurs, terwijl de Tomintoul whisky’s (Speyside) meer voor een breder publiek zijn. ‘En ook een ladies whisky.’
Foto: Angus Dundee Distillers

POPULAIR NIEUWS