Distilleerderij Alambik onthult nieuwe Ommelander Whisky No. 7

Nieuws
door Monkey
woensdag, 12 juli 2023 om 9:00
ommelander
Distilleerderij Alambik uit Midwolda heeft van zich laten horen. De nieuwe Nederlandse whisky Ommelander whisky No. 7 is namelijk een feit. Het gaat om een single cask whisky die net even anders belooft te zijn dan zijn voorgangers.
De Nederlandse distilleerderij in Midwolda brengt met Ommelander telkens een andere whisky op de markt door het gebruik van single casks. Zo ging Ommelander whisky No. 4 nog in een PX-sherryvat en mocht Ommelander whisky No. 3 in een Oloroso vat rijpen. Alambik heeft voor Ommelander whisky No. 7 een ander vat in petto, namelijk een Bordeaux rode wijn vat.
Bovendien is de whisky op een andere manier gestookt, wat een groot verschil met de rest oplevert. Ommelander wordt over het algemeen twee keer langzaam gedistilleerd in koperen Alambik ketels met een open vlam. Daarbij wordt een traditionele spiraalkoeler gebruikt. In dit geval heeft de stokerij er voor gekozen om een lagere interne reflux te gebruiken. Het heeft geleid tot een vele robuustere spirit dan normaal het geval is.

Wat mag je van Alambik Ommelander whisky No. 7 verwachten?

De whisky is door destillateur Žarko Nešić twee keer gedistilleerd in een Charentais Alambik. Daarbij heeft bij het stoken 'eau de vie technieken' gebruikt. Daarna moest de drank langer het vat in dan normaal het geval is. Dat vat is een Frans eikenhouten Bordeaux rode wijnvat geworden, waar de drank maar liefst zes jaar in is gegaan.
Vervolgens is dat op cask strength van 61,5 procent gebotteld. Het alcoholpercentage is een stuk hoger dan de vorige Ommelander whisky, Ommelander whisky No. 6. Die is namelijk op 57 procent ABV de fles in gegaan.
De tasting notes laat Nešić achterwege. Dit is bij geen van de Ommelander whisky’s gepresenteerd. De stoker vindt namelijk dat smaak iets persoonlijks is: ‘wat de één voelt, hoeft de ander niet per se te voelen en vice versa.’
Ommelander whisky No. 7 is te koop via de webshop van Distilleerderij Alambik.

POPULAIR NIEUWS