Dit is de oudste Port Charlotte whisky ooit

Nieuws
door Monkey
vrijdag, 01 maart 2024 om 7:00
port charlotte 18yo
De Bruichladdich Distillery zit niet stil. Waar de stokerij onlangs nog twee bijzondere luxury whisky’s uitbracht is het nu tijd voor een nieuwe speciale Port Charlotte release. Dit is de oudste Port Charlotte Islay Single Malt die ooit is uitgebracht.
De Port Charlotte 18 Year Old single malt whisky s volgens de distilleerderij helemaal op Islay gemaakt. De spirit is gestookt met 100 procent Schotse gerst en heeft vervolgens gerijpt in een combinatie van refill sherryvaten (74 procent) en refill Frans eikenhouten wijnvaten (26 procent).
Adam Hannett, Head Distiller bij Bruichladdich Distillery, vertelt dat de expressie een cruciaal moment in het verhaal van de stokerij kenmerkt, gezien het de eerste van deze leeftijd is. Het is dan ook een eerbetoon aan Islay en zijn inwoners.
‘Voor mij is dit alles wat een Islay whisky kan en moet zijn. Er is zoveel geëvolueerd en veranderd op ons eiland terwijl deze vaten stilletjes lagen te rijpen in onze pakhuizen, en deze 18 Year Old is een eerbetoon aan ons verleden terwijl hij vooruitkijkt naar de toekomst.’

Wat is de Bruichladdich Port Charlotte 18 Years Old whisky?

Net als de andere expressies van Port Charlotte is ook de 18 jaar oude single malt een geturfde expressie. De drank heeft een turfgehalte van 40 parts per million (PPM). De whisky is daarnaast gebotteld op 53,4 procent alcohol by volume (ABV).
Dit zijn de tasting notes van de Port Charlotte 18 Year Old whisky:
Neus: Tonen van gedroogd fruit, vijgen, zoete sultanarozijnen, gevolgd door zachte rook en eikenhout. Daarna volgen leerachtige tonen, tabak, verbrande heide, maritieme invloeden, sinteltoffee en dadelsiroop.
Smaak: Zacht, zoet en fruitig met gedroogd donker fruit en chocolade, invloeden van eikenhout, specerijen, kaneel, peperkoek en nootmuskaat. Daarnaast is er de smaak van sinaasappel, sinteltoffee en honing met tonen van turf, popcorn en gezouten karamel.
Afdronk: Houtkruiden, gerookt leer en een subtiele nootachtige ziltheid met zachte turfrook.
De Port Charlotte 18 Year Old heeft een adviesverkoopprijs van 175 pond (omgerekend ongeveer 205 euro). De single malt whisky is te koop via bruichladdich.com en via een select aantal retailers. Of de fles ook in de Nederlandse schappen terecht komt is niet bekendgemaakt.
Foto: Bruichladdich Distillery

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties