De beste Schotse whisky's om nu in huis te halen

Best of
vrijdag, 01 maart 2024 om 8:00
springbank 101
Schotland staat bekend als hét whiskyland. Er komen dan ook gigantisch veel flessen en gevulde vaten uit het land, waardoor het aanbod nogal overweldigend kan zijn. Daarom hebben wij de beste Schotse whisky voor je op een rijtje gezet.
Een woord vooraf: over smaak valt natuurlijk te twisten en er zijn énorm veel heerlijke Schotse whisky's. We willen niet in hokjes denken, maar weten simpelweg dat dit soort content goed bekeken wordt. Mensen houden van 'lijstjes'. Deze lijst is tot stand gekomen door een selectie te maken van verschillende toplijsten, adviezen van experts en Whiskybase. En het is natuurlijk alleen maar leuk als jij je eigen Schotse tips in de comments deelt met de rest van ons publiek.

Beste allround Schotse whisky: Glenfarclas 15 Years

Van de grens met Engeland tot aan de Shetland eilanden, heeft Schotland veel verschillende soorten whisky’s te bieden. Als je op zoek bent naar een whisky die een beetje van alles wat tevoorschijn haalt, dan ben je aan het juiste adres met de Glenfarclas 15 Years. Deze whisky heeft vijftien jaar lang gerijpt in first-fill en refill sherry vaten, waardoor het een fruitige smaak heeft gekregen. Maar daarnaast proef je ook zoethout, kruiden en zit er een licht turfsmaak aan. Ondanks dat deze whisky zelf uit Speyside komt, lijkt de expressie een stukje karakter uit elke regio van Schotland te lenen.

Beste Speyside whisky - Mortlach 20

Zoals gezegd komt Glenfarclas uit Speyside, maar dat is zeker niet de enige distilleerderij in de regio. Het is namelijk de regio met de hoogste concentratie aan distilleerderijen, die zijn gevestigd rondom de rivier Spey - waar het zijn naam aan leent. De regio staat normaal bekend om whisky’s met rijke karakters, waar de Mortlach 20 een uitstekend voorbeeld van is. De geur en smaak is goed gebalanceerd en vol, met elementen van sherry, honing, chocolade, citrus, gedroogd fruit, oud hout en noten. Deze whisky heeft vele lagen waar je erg lang van kan genieten en het beste de tijd voor kan nemen.

Beste Islay whisky - Ardbeg Uigeadail

Qua gebied is de regio Islay erg klein, want het bestaat uit maar één eiland. Toch staat het eiland vol op de kaart, dankzij zeer rokerige en krachtige whisky’s. Maar de whisky’s zijn meer dan alleen vloeibare sigaren, zoals de Ardbeg Uigeadail goed aantoont. Deze whisky is onmiskenbaar rokerig en zeker niet voor de beginners, maar Ardbeg weet dat karakter aan te vullen met zoete en warme tonen van rozijnen en espresso, voor een zeer rijke ervaring.

Beste Highlands whisky - Oban Distillers Edition

De Highlands is de grootste whisky-regio van Schotland en kent dan ook allerlei soorten whisky’s. Eén van de bekendste distilleerderijen in de regio is Oban, uit het gelijknamige plaatsje aan de kust, en daar komt een mooie botteling vandaan in de vorm van de Distillers Edition. Deze whisky heeft een complexe smaak van onder andere honing, vanille, gedroogd fruit en een subtiele turfsmaak waar Oban bekend om staat.
bladnoch vinaya

Beste Lowlands whisky - Bladnoch Vinaya

Hoewel de Lowlands een groot gebied bestrijkt, komen er niet veel distilleerderijen vandaan. De regio is namelijk voornamelijk het thuis voor de Schotse bevolking zelf, met de grote steden Glasgow en Edinburgh in de regio. Flessen uit de Lowlands staan voornamelijk bekend om hun lichte, toegankelijke smaken en zijn dan ook ideaal voor beginners - of als je op zoek bent naar een whisky die makkelijk weg te drinken is op een mooie lentedag. Een goed voorbeeld is de Bladnoch Vinaya. Deze single malt whisky ligt zacht op de tong met een smaakprofiel die bestaat uit tonen van groene appel, chocolade, karamel en een vleugje peper.

Beste Campbeltown whisky - Springbank 10 Years

Hoewel Campbeltown onderdeel is van het vasteland van Schotland, is de regio voornamelijk te vinden tussen de eilanden, als een lang, uitgerekt stuk land in de Atlantische Oceaan. Tegenwoordig zijn er niet veel distilleerderijen meer te vinden in Campbeltown, maar dat betekent niet dat er geen kwaliteit vandaan komt, zoals de Springbank 10 Years. Deze single malt heeft een frisse geur met een vleugje turf, voordat je de smaak van mout, kruiden, nootmuskaat, kaneel en vanille proeft.

Beste cask strength Schotse whisky - Octomore 14.3

De meeste whisky uit Schotland heeft een alcoholpercentage tussen de 40 en 46 procent. Soms komen er alleen ook cask strength whisky’s uit, die direct uit het vak de fles in gaan. Als je van zo’n speciale whisky wil genieten, kunnen we de Octomore 14.3 aanraden met een alcoholpercentage van 61,4 procent. Deze limited edition whisky komt van Islay en is dan ook zeer rokerig. Maar naast die krachtige geur en smaak, wordt het palet mooi gebalanceerd met noten van hout, honing, graan, toffee en vanille.

Beste Schotse whisky onder 50 euro - Arran 10 Years

De prijs van whisky kan al snel oplopen, maar dat betekent niet dat je de hoofdprijs moet betalen om te kunnen genieten van een goed glas aqua vitae. Voor minder dan 40 euro kan je bijvoorbeeld een fles Arran 10 Years aanschaffen. Deze single malt is ook nog eens ideaal voor beginnende whiskydrinkers, met een smaakprofiel die is opgebouwd uit elementen van vanille, citrus, kruiden en eikenhout. Een fles die niet zal misstaan tussen veel duurdere whisky’s.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties