Dit Japans whiskymerk komt met een blend van drank uit negen decennia

Nieuws
zondag, 09 juni 2024 om 16:00
the nikka nine decades
Het Japanse whiskymerk Nikka bestaat dit jaar 90 jaar en dat is reden voor een aantal verrassingen. De distilleerderij heeft voor whiskyliefhebbers iets bijzonders in petto, namelijk een speciale blended whisky waarin een beetje Nikka uit negen decennia zit.
De fles heeft de toepasselijke naam The Nikka Nine Decades en bestaat uit meer dan 50 verschillende elementen. Er zijn onder meer onderdelen gebruikt van de oudste single malts uit 1940 de Yoichi Distillery en de eerste whisky’s die in 1970 gestookt zijn in Miyagikyo.
Emika Kaji, general manager global marketing en sales bij Nikka, vertelt dat de herdenkingswhisky ‘de ultieme manier is om de passie, de spirit, het vakmanschap en de andere aspecten van Nikka te vieren’. Hij hoopt dat de drank voor liefhebbers van het Japanse whiskymerk een mooie manier is om haar verjaardag te vieren.

Een world blended whisky in plaats van Japanese blended whisky

Wat de precieze samenstelling van de nieuwe Nikka whisky is, is niet onthuld. Wel is duidelijk dat de blend een reis door de tijd in een fles is én dat de drank niet volledig Japans is. Er is namelijk een klein Schots tintje aan de drank toegevoegd.
The Nikka Nine Decades bevat een klein beetje whisky uit de Ben Nevis Distillery, die ook eigenaar van het Japanse whiskymerk is. De toevoeging van deze drank zorgt er volgens de nieuwe regels rondom Japanse whisky voor dat dit geen Japanse whisky mag heten.
De nieuwe Nikka drank wordt dan ook gepresenteerd als een World blended whisky en niet als een Japanse blended whisky.

Wat is de The Nikka Nine Decades whisky?

De blended whisky is gebotteld op 48 procent alcohol by volume (ABV). De officiële tasting notes van de vloeistof zijn als volgt:
  • Neus: Zoete tonen van appeltaart, rozijnen en geroosterd eikenhout, gevolgd door een zachte rokerigheid en de geur van antiek meubilair.
  • Smaak: Eikenhout met kruidige tonen van kaneel, geroosterde noten en donkere chocolade. Dit wordt bijgestaan door zoete abrikozenjam en ahornsiroop.
  • Afdronk: Lang met zachte turf, zoete en zure tonen.
De The Nikka Nine Decades blended whisky komt op 2 juli, Nikka’s verjaardag, uit in Japan. Er zijn in totaal 4000 flessen gebotteld die per stuk een adviesverkoopprijs hebben van 330.000 Yen (omgerekend ongeveer 2000 euro). Of de whisky ook in Nederland te koop zal zijn, is onbekend.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties