Deze Japanse blended whisky bevat een single grain whisky van meer dan 50 jaar oud

Nieuws
maandag, 13 mei 2024 om 7:00
fuji whisky anniversary
Het Japanse whiskymerk Fuji viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. Daar hoort een nieuwe expressie bij waar de stokerij iets bijzonders van gemaakt heeft. Het is namelijk een blended whisky met vloeistoffen die gestookt zijn in verschillende decennia.
De blended whisky van Fuji is een mix van gedistilleerde dranken uit elk decennium van de geschiedenis van de stokerij: de jaren ‘70, ‘80, ‘90, ‘00 en ‘10. De oudste single grain whisky die in de blend zit is dus ongeveer 50 jaar oud en komt nog uit de begindagen van de Japanse distilleerderij.
De naam van de nieuwe whisky is toepasselijk: Fuji 50th Anniversary Edition Single Grain Japanese whiskey.

Fuji 50th Anniversary Edition Single Grain Japanese whisky?

De Japanse stokerij gebruikt voor haar dranken drie verschillende types graanwhisky: Bourbon type, Canadian type en Scotch type. Deze zijn alle drie gecombineerd in deze nieuwe expressie.
De tasting notes van de verjaardagswhisky van Fuji zijn niet bekendgemaakt. Wel is vermeld dat de whisky ‘een perfect geharmoniseerd zoet en complex gerijpt aroma heeft.’ De distilleerderij vermeldt daarbij dat dit afkomstig is van lang gerijpte en onverdunde whisky die constant verbeterd is.
De Fuji Single Grain 50th Anniversary Edition Japanese Whisky moet nog gebotteld worden. De verwachting is dat dit gaat gebeuren op een vatsterkte van 52 procent. De expressie komt eind deze maand in gelimiteerde oplage uit.
Er zijn in totaal slechts 6000 flessen te koop die een verkoopadviesprijs hebben van 27500 Yen (omgerekend ongeveer 163 euro). Een fles is te bemachtigen via de Japanse online winkel van Kirin DRINX. Of de whisky ook internationaal beschikbaar wordt gesteld en dus in ons kikkerlandje te koop wordt aangeboden, is niet bekendgemaakt.
Er zal ook een limited edition botteling van de Fuji Single Grain 50th Anniversary Edition Japanese Whisky beschikbaar worden gesteld. Deze wordt via een loterijverkoop verkocht die op 28 mei 2024 open zal gaan.
Wist je dat we regelmatig Japanse whisky's reviewen? Lees hier onze reviews.
Foto: Fuji

POPULAIR NIEUWS