Dit Japanse merk experimenteert met rogge en mizunara in nieuwe whisky

Nieuws
zaterdag, 20 april 2024 om 7:00
hatozaki omakase blended whisky
Het Japanse whiskymerk Hatozaki Whisky heeft de derde release van de Omakase serie uitgebracht. Het gaat om een blended roggewhisky die gerijpt heeft in eikenhouten vaten en vervolgens een finish in Japanse mizunaravaten kreeg.
De roggewhisky is gestookt in de Kaikyo distilleerderij en bestaat voor minimaal 51 procent uit rogge. Kimio Yonezawa, meesterdistilleerder van de Hatozaki Distillery, vertelt dat hij graag wilde experimenteren met de smaak van rogge. Hij was vooral benieuwd hoe het graan zou combineren met de invloed van het Japanse mizunara eikenhout.
‘We zijn blij met de uiteindelijke blend en we zijn ervan overtuigd dat het een verrassende en lonende keuze zal zijn voor iedereen die zoekt naar spannende nieuwe whisky’s om te proberen.’
De nieuwe whisky is direct opgenomen in het kernassortiment van de Japanse distilleerderij. Daarin zijn al de Hatozaki Finest Whisky te vinden, wat een blended whisky is van maximaal 12 jaar oud, en de Hatozaki Small Batch Whisky, een blended whisky afkomstig uit ex-bourbon, sakura en mizunara vaten.

Wat is de Hatozaki Omakase Rye Third Edition Mizunara Cask Finish whisky?

De blended whisky is in een kleine batch gestookt die in minder dan tien vaten gerijpt heeft. Daarna is de Hatozaki Omakase roggewhisky op 42 procent gebotteld zonder leeftijdsaanduiding.
Dit zijn de tasting notes van de expressie:
Neus: Honingraat, graantonen van rogge, kruiden van eikenhout en een vleugje menthol.
Smaak: Zacht, met een vleugje warmte, vleugjes zwarte peper. Eiken, kruiden en vers gebakken gistbrood.
Afdronk: Genuanceerd en gelaagd.
Een fles bevat 750 milliliter van de Japanse vloeistof en is al te koop in de Verenigde Staten en Japan. Of de whisky wereldwijd uitgerold wordt en dus in ons kikkerland te koop zal zijn, is ook niet vermeld. De adviesverkoopprijs van de whisky is 95 dollar. Omgerekend zou dat ongeveer 90 euro zijn.
Gisteren kwam er nog een wereldprimeur in cask finishing voorbij.
Foto: Hatozaki

POPULAIR NIEUWS