Dit zijn de World Whiskies Awards 2023 winnaars

Nieuws
vrijdag, 31 maart 2023 om 17:00
wwa whiskys
Elk jaar worden de beste whisky’s ter wereld gekozen door een vakkundige jury tijdens de World Whiskies Awards. Dit zijn als het ware de Oscars voor whisky en dus een van de belangrijkste evenementen in de whiskywereld. Ook dit jaar is het levenswater in alle vormen en maten beoordeeld. Dit zijn de winnende whisky’s van de World Whiskies Awards 2023!
Op de website van World Whiskies Awards 2023 zijn de verschillende winnaars van dit jaar in diverse categorieën bekend gemaakt. Wij zetten de winnaars voor je op een rijtje!
Dit zijn de winnaars in de categorie Taste Winners:
AwardDistilleerderijWhisky
Best American WhiskyStorm King Distilling Co.Side Gig Whiskey
Best BlendedBreckenridge DistilleryHigh Proof Bourbon Whiskey
Best Blended Limited ReleaseChichibuIchiro's Malt & Grain
Best Blended MaltNikkaTaketsuru Pure Malt
Best BourbonThe RepresentativeSmall Batch Bourbon
Best Canadian BlendGibson's FinestVenerable
Best CornUpshotRed Corn Whiskey
Best Finished BourbonIronroot RepublicApotheosis
Best Flavoured WhiskyTulamore D.E.W. Honey
Best GrainHwayoX, Premium
Best New Make & Young SpiritNiigata KamedaNewpot Peated
Best Pot StillMacaloney's Island DistilleryKildara Signature Selection
Best RyeZuidam DistillersMillstone 100 Rye
Best Single Barrel BourbonTumblin' DiceSingle Barrel
Best Single Cask Single GrainRare Auld GrainInvergordon 32 Years Old
Best Single Cask Single MaltGlen ScotiaFirst Fill Bourbon Cask No.372
Best Single Cask Single RyeStauning Rye Maple Syrup Single Cask No. 517
Best Single Malt M&H DistillersElements Sherry Cask
Best Small Batch BourbonElijah CraigBarrel Proof C922
Best Small Batch Single MaltJJ Corry Irish WhiskeyThe Flintlock No.3
Best Tennessee WhiskyJack Daniel's Bonded
Best WheatLone Elm4 Years Single Barrel

Het oog wil ook wat

Hoewel dit de Taste Winners van de verschillende categorieën zijn, zijn er natuurlijk veel meer whisky's in de prijzen gevallen tijdens de World Whiskies Awards 2023. Naast de Taste Winners zijn er namelijk nog een paar categorieën waarin prijzen gewonnen zijn. Het oog wil bijvoorbeeld ook wat en dus zijn whisky's ook beoordeeld op het design van de fles, compleet met een bijzondere dop en het etiket.
De gouden award voor het beste design is naar de Cù Bòcan whisky 15 Years Old gegaan. De fles heeft een uniek ontwerp waarbij het glas gedraaid lijkt te zijn. De prijs voor het beste label is uitgereikt aan de Ierse whisky The Whistler voor haar Imperial Stout Cask Finish Batch 002 en de beste Travel Retail Exclusive is Jura Islanders' Expression No.2 geworden. 

Iconen in het zonnetje gezet tijdens World Whiskies Awards 2023

Naast de whisky's en de flessen waarin de drank zit, is er natuurlijk nog een heel belangrijk onderdeel: de mensen achter de whisky. Denk hierbij aan de distilleerderij die de drank stookt, het merk zelf, de retailer en meer. Ook hiervoor zijn verschillende prijzen uitgereikt.
Zo is er een prijs gegaan naar het Deense Stauning Whisky voor de meest duurzame distilleerderij van het jaar en Lochlea Distillery is de beste Single Estate Distillery of the Year geworden. De beste Irish Brand Ambassador van 2023 is Chris Hayes van Teeling Whiskey geworden.
Milk & Honey Distillery uit Israël is daarnaast in het zonnetje gezet als Brand Innovator of the Year in de Rest of the World categorie, terwijl Holyrod Distillery deze prijs voor Schotland wist te veroveren. Er zijn nog veel meer prijzen verdeeld tijdens de World Whiskies Awards 2023. Via de World Whiskies Awards website kun je alle winnaars nog eens haarfijn nalezen.

Nederland vertegenwoordigd in de Hall of Fame

Als laatste, maar zeker niet het allerminste: Nederland is nogmaals in het zonnetje gezet tijdens de World Whiskies Awards 2023. Hans Offringa is namelijk opgenomen in de Hall of Fame. De schrijver publiceerde maar liefst 40 boeken over whisky, waarvan het eerste boek in 1998 verscheen.
Daarnaast droeg hij bij aan 16 andere boeken en vertaalde hij bestaande boeken naar het Nederlands. Een van zijn bekendste werken is A Field Guide to Whisky.  Offringa is niet zomaar een auteur, maar ook Keeper of the Quaich, ambassadeur voor het Spirit of Speyside festival, ambassadeur voor Scotch Malt Whisky Society en een van de bestuursleden van de The Council of Whiskey Masters.