Millstone is ’s werelds beste rye whisky 2023 tijdens World Whiskies Awards

Nieuws
vrijdag, 31 maart 2023 om 12:00
millstone
Elk jaar worden de beste whisky’s ter wereld gekozen door een vakkundige jury tijdens de World Whiskies Awards. In de categorie World Best Rye Whisky 2023 is dit jaar een Nederlandse whisky als winnaar uitgeroepen. Gefeliciteerd Zuidam Distillers met de prijs voor Millstone 100 Rye whisky!
Op de website van World Whiskies Awards 2023 zijn de verschillende winnaars van dit jaar in diverse categorieën bekendgemaakt. Onder de categorie Taste Winners is daar Nederlandse whisky te zien. Zuidam Distillers namelijk uitgeroepen tot winnaar met haar Millstone 100 Rye whisky! Het is voor het tweede jaar op rij dat Zuidam Distillers deze prijs in de wacht sleept met de whisky.

Dit is de prijswinnende Millstone 100 Rye whisky

Zoals het in de categorie al te lezen is, is Millstone 100 Rye whisky een whisky gedistilleerd uit 100 procent rogge (49 procent gemoute rogge en 51 procent ongemoute rogge). Het distilleren van de drank gebeurt in kleine koperen Potstills en de whisky rijpt voor minimaal 100 maanden in nieuwe Amerikaanse eikenhouten vaten. Daarna gaat de drank de fles in op 50 procent alcohol.
De tasting notes van Millstone 100 Rye whisky bestaat uit rijke tonen van citrusfruit en kruiden in de neus met daarbij tonen van honing gecombineerd met vanille en eik. Op de tong is Millstone 100 Rye whisky rijk aan fruitige tonen, honingzoet en kruidige tonen. De afdronk geeft een lange peper vanille smaak met tonen van eiken.
Zuidam Distillers mocht ook een prijs in ontvangst nemen voor een andere Nederlandse whisky. In de categorie Best Dutch Single Malt werd de Nederlandse distilleerder namelijk beloond voor Millstone Special 26 Dutch Single Malt Whisky Peated Rivesaltes 3 Year Old. Zuidam Distillers viel al vaker in de prijzen met haar whisky’s.
Zo werd Millstone 100 Rye whisky al in 2016 beloond met de titel ‘Best Rye whisky’ en ook in 2022 ging die titel naar de drank van Zuidam Distillers. Andere awards die Zuidam Distillers kreeg voor haar dranken zijn onder andere ‘Best Dutch Single Malt 2022’ voor Millstone PX 20 Years Old
De whisky’s van Zuidam Distillers zijn regelmatig te proeven tijdens whisky festivals. Zo was Millstone ook aanwezig bij Whisky Festival Weekend Twente en Whisky Festival Noord Nederland.