Douglas Laing lanceert inaugurele Strathearn single malt whisky: 'Dit is slechts het begin'

Nieuws
maandag, 15 april 2024 om 7:00
strathearn single malt whisky douglas laing
De onafhankelijke whiskymaker Douglas Laing & Co heeft voor het eerst een eigen whisky gestookt. De inaugurele release van de Strathearn Distillery onder de vlag van de nieuwe eigenaar is namelijk een feit. Het is een gelimiteerde release, dus liefhebbers die een fles Strathearn Single Malt Scotch Whisky willen hebben, moeten snel zijn.
De nieuwe whiskyrelease vertegenwoordigt een nieuw begin voor de Strathearn Distillery in High Perthshire. De stokerij werd in 2019 door onafhankelijke bottelaar Douglas Laing en een aantal kleine investeerders overgenomen. Vervolgens is er op ambachtelijke wijze nieuwe spirit gestookt, waarbij alles met de hand gedaan is van het mouten tot aan het vullen van de vaten.
Cara Laing, Managing Director van Douglas Laing & Co, vertelt dat ze erg trots is op de stap naar het stoken van eigen whisky die het bedrijf gezet heeft en het kleine team dat zo hard werkt aan de ambachtelijke drank.
‘Dit moment heeft lang op zich laten wachten en we zijn er bijzonder trots op dit met de wereld te kunnen delen. (…) Ons Strathearn Distillery team maakt een vat spirit per shift of, simpel gezegd, een vat per dag. Dit is misschien een druppel op een gloeiende plaat vergeleken met andere distilleerderijen, maar voor Strathearn is het een met trots handgemaakte druppel die de geest van de distilleerderij belichaamt.’
Douglas Laing Cara Laing
Cara Laing met de inaugurele Strathearn single malt whiskyrelease

Wat is de inaugurele Strathearn single malt whisky?

De nieuwe whisky heeft gerijpt in 32 vaten, waaronder ex-bourbon, virgin en ex-sherry eikenhouten vaten. Een deel daarvan is geërfd van de oude Strathearn Distillery toen Douglas Laing deze overnam in 2019.
De ruwe ingrediënten zoals het Maris Otter mout, die voor de spirit gebruikt zijn, zijn lang gefermenteerd om zo tot een fruitig karakter te komen. Daarbij heeft het team altijd smaak boven opbrengst.
Het karakter van de inaugurele Strathearn single malt whisky bestaat uit een stroperig gehemelte met zoete tonen van honing, botercrème, gedroogde abrikozen. In de afdronk geeft de whisky warme tonen van bakkruiden en boterachtige haverkoekjes. De Strathearn Single Malt whisky van Douglas Laing is gebotteld op 50 procent alcohol by volume (ABV).
Hoewel er niet gesproken is over een aantal flessen, is de oplage van de Strathearn Single Malt whisky gelimiteerd. Je kunt een fles via onder andere The Whisky Exchange of Masters of Malt bemachtigen voor 85 pond (omgerekend ongeveer 100 euro).
Foto's: Douglas Laing
Dit artikel is onafhankelijk tot stand gekomen. In onze content zit veel liefde, tijd en aandacht. Mocht je dat kunnen waarderen, dan kan dat met een donatie. Kijk voor de button hieronder.