Loch Lomond Steam & Fire Review

Reviews
zondag, 14 april 2024 om 16:00
loch lomond steam and fire
Welkom bij de de Loch Lomond Steam and Fire review. Net als bij eerdere Remarkable Makers bottelingen ziet Steam & Fire een samenwerking met een gelijkgestemde ambachtsvrouw, in dit geval open vuur chef Genevieve Taylor. In deze review lees je wat we van deze Schotse whisky vinden.

Waar vuur is, is rook

Als het om deze whisky gaat, kunnen we beter zeggen waar stoom is, is vuur. Loch Lomond is goed op weg met experimenteren en innoveren van haar whisky waarbij de nadruk ligt op de manier van destilleren. Zo hebben we hier een whisky die bestaat uit een destillaat dat gemaakt is in zowel de traditionele zwanenhals still als in een wat onalledaags rechte hals still van de distilleerderij, plus een klein beetje zwaar geturfde alcohol.
Vervolgens wordt de whisky gerijpt in Amerikaanse eikenhouten en first-fill bourbonvaten voordat de afrijping van tien maanden in zwaar verkoolde vaten plaatsvindt. Michael Henry, master blender bij Loch Lomond distilleerderij, heeft eerder al laten vallen dat er geëxperimenteerd is met de smaak. En dat deze whisky daardoor wat anders is dan wat er eerder gemaakt is in de distilleerderij. 

Zien, ruiken, proeven

Land:Schotland
DistilleerderijLoch Lomond
Soort whisky:Single malt
Kleur:Geelgoud
GeurFruitig, vers fruit, banaan, zoete appels en ananas
SmaakFruitig, zoet, kaneel, perziken en sinaasappel
AfdronkMedium lang, zoet en gaat over naar hout
Leeftijd:Niet bekend
Alcoholpercentage46 procent
Inhoud fles 70 centiliter
PrijsVanaf 37,95 euro

Lentekriebels

De whisky komt in een doos waar het design goed tot zijn recht komt. De rode kleuren aan de onderkant plus een vat en vuur vertellen ons het verhaal van zwaar verkoolde vaten, terwijl de bovenkant van de doos een blauwe kleur heeft waar beide types stills op afgebeeld zijn. Het doet denken aan stoom dat uiteindelijk een destillaat gaat worden.
We schenken een beetje in ons tasting glas en laten het even rusten terwijl we naar de kleur van de whisky kijken. Het is goudgeel wat tegen diepgoud aan zit. De geur is zeer fruitig en we proeven inderdaad vers fruit zoals zoete appels, maar ook tropisch fruit zoals banaan gevolgd door lichte tonen van ananas. We nemen een slokje en de fruitnoten die we konden ruiken komen meteen opduiken.
Het blijft niet eentonig en snel proeven we karamel en kaneel gevolgd door subtiele tonen van perzik en sinaasappel. Natuurlijk ontbreekt de bekende Loch Lomond bitterheid niet. De afdronk is medium waarbij zoete smaken overgaan tot ietwat houterige tonen.
Dit is de enige keer dat de whisky zijn meer jeugdige elementen onthult. Dit is een heerlijke whisky om van te genieten tijdens mooie lentedagen en probeer dan ook te visualiseren dat je dat doet met zicht op Loch Lomond, omringd door groene bossen en glooiende landschappen.

Conclusie Loch Lomond Steam & Fire Review

Soms hebben we het gevoel dat Loch Lomond een beetje onderschat wordt terwijl deze whisky juist toont dat er kwaliteit beschikbaar is. Het combineren van verschillende stijlen is vakkundig gedaan met verschillende stills. En de toevoeging van de zwaar verkoolde vaten heeft een aangename strijd gecreëerd tussen zoet en fruitig. Dit is zeker een hele mooie uitgave van Loch Lomond. De whisky is niet al te complex, maar zeker de moeite waard om te proeven. Geniet eens van een dram tijdens een heerlijk diner in de open lucht.
+ Whisky biedt meer dan genoeg voor de zachte prijs
+ Non-chill filtered en natuurlijke kleur
+ Zeer aangenaam te drinken ondanks alcoholpercentage van 46 procent
- Geen complexiteit in deze whisky

POPULAIR NIEUWS