Eerste Catalaanse whisky onderweg

Nieuws
zaterdag, 21 januari 2023 om 9:00
distilleerderij kerk
Spanje is niet het eerste land waaraan je denkt als je op zoek gaat naar whisky. Het land staat immers beter bekend om haar wijn. Hoewel de opmars van whisky in Nederland sneller gaat dan in Spanje, komen er steeds meer whisky's uit het land. Toch komt er straks een nieuwe whisky uit het land, om precies te zijn uit Catalonië. Pilar Martínez en Isaac Castelló, een koppel uit Empordà, is namelijk bezig met een uniek project: de productie van de eerste Catalaanse whisky in hun eigen distilleerderij genaamd Quevall. Pilar en Isaac hebben vier jaar geleden hun banen opgezegd om zich te wijden aan de productie van ambachtelijke likeuren. Na de goede ontvangst van hun kruidenlikeuren, gin en ratafia, besloot het koppel om hun horizon te verbreden en zich op een nieuw project te storten: Catalaanse whisky.
Het koppel begon de Quevall-distilleerderij al in 2018 toen ze hun werk verruilden voor een nieuwe loopbaan in de drank. Ze deelden hun voorliefde voor likeuren dus dat was een open deur. Ze merkten op dat de dranken in de supermarkten in Catalonië erg industriëel was en besloten ze het ambachtelijke pad te volgen en aan de slag te gaan met drank, gemaakt uit natuurlijke ingrediënten. De verkoop van hun kruidenlikeuren, waaronder koffie- en fruit likeur en droge gin, verliep erg voorspoedig en nu is het tijd geworden voor de volgende stap: whisky. De distilleerderij, die als basis fungeert voor het stoken van de whisky, is gevestigd in een oud huis uit de 11e eeuw dat vroeger bij het klooster van Sant Pere de Rodes hoorde. Pilar en Isaac hebben de kelder gerestaureerd en daar hun bedrijf geopend, midden op de weg naar het historische klooster.
Of deze whisky net zo bijzonder wordt als de andere Spaanse whisky's is nog even afwachten. 

Whisky volgens een Schots recept

Om de whisky te produceren, volgen de stokers een Schotse recept. Daarvoor gebruiken ze bronwater "Bronwater is nodig, dat hebben we in de buurt van de werkplaats" vertelt Catelló. In Catalonië is gerst een schaars goed. Daarom heeft Quevall contact gezocht met boeren uit Lleida die het type gerst verbouwen dat nodig is voor de whisky. Het koppel is enthousiast over de smaak van hun whisky. Het wordt volgens hen een smeuïge en dichte whisky met een graansmaak, precies zoals bij het gebied past.
Deze whisky moet niet alleen de eerste Catalaanse whisky zal zijn, maar ook volledig uit de regio Empordà zal komen. De eerste flessen zullen in het voorjaar van 2024 gebotteld worden en naar verwachting rond de Pasen in de verkoop gaan. Daarvoor hebben de flessen ruim drie jaar in het vat gerijpt, zoals het bij een whisky vereist is.
Wist je dat we de hele maand toffe prijzen weggeven? Bekijk alle prijsvragen hier en doe mee!

POPULAIR NIEUWS