Eerste Koreaanse single malt Ki One is uit

Nieuws
donderdag, 02 maart 2023 om 13:00
ki one
Waar Japan al een tijdje succesvol whisky’s de wereld in stuurt, is Korea nog relatief nieuw in de whiskywereld. De Zuid-Koreaanse distilleerderij Three Societies debuteert nu met haar eerste echte whisky: Ki One.
Ki One is de eerste batch whisky van de distilleerderij en kenmerkt meteen een bijzondere samenwerking. Bryan Do, de oprichter van Three Societies, heeft de whisky namelijk samen met de Schotse meesterdistilleerder Andrew Shand ontwikkeld. Shand is geen onbekende in de whisky-wereld. Met namen als Nikka en The Glenlivet op zijn CV, kun je ervan uit gaan dat hij verstand van zaken heeft.
Ki One is gebotteld in twee versies: eentje is de fles ingegaan op 40 procent ABV en de ander op 57,7 procent cask strength. Beide versies zijn gerijpt op nieuwe Amerikaanse eiken vaten. De tasting notes melden tonen van vanille, karamel, perzik en banaan, evenals een kruidige afdronk. Het is overigens niet alleen de eerste whisky van Three Societies, maar ook de eerste single malt van Zuid-Korea.

Zuid-Koreaanse Ki One al eerder op de markt gebracht

De Zuid-Koreaanse drank stak al eerder de kop op, in de vorm van previewflessen met de naam ‘Tiger’ en ‘Unicorn’. De drank mocht toen alleen nog geen whisky heten, omdat het geen drie jaar en een dag gerijpt had. ‘Tiger’ heeft namelijk slechts 13 maanden gerijpt en ‘Unicorn’ lag 21 maanden op het vat. De flessen van 200 milliliter zijn toen in beperkte oplage van respectievelijk 1506 en 2020 flessen uitgebracht.
Of de whisky van Three Societies naar Nederland komt, is nog onbekend. Voor de gin van de distilleerderij geldt vooralsnog dat deze niet in Nederland te koop is. Daarbij is het nog niet bekend of Ki One dan bij de standaard slijterij in de schappen terecht komt of dat je ervoor naar een speciaalzaak zoals Monk Whisky in Groningen moet. Mocht je hem ergens spotten, deel het dus vooral met ons in de reacties!

POPULAIR NIEUWS