Het terroir van Zuid-Korea is gevangen in twee nieuwe keramieken whiskyflessen

Nieuws
zaterdag, 05 oktober 2024 om 15:00
zuid korea
Het begin van dit jaar kwam de eerste Ki One whisky uit de Koreaanse Three Societies distilleerderij. Nu is het tijd voor een belangrijke primeur, namelijk de eerste volledig Zuid-Koreaanse expressie van Ki One.
Er is al een aantal whisky's verschenen van Ki One, maar nog geen daarvan is voor de volle 100 procent Zuid-Koreaans. Daar komt nu verandering in met de nieuwe releases van de Ki One.
De Zuid-Koreaanse distilleerderij heeft een nieuwe whiskyserie uitgebracht met expressies die volledig afkomstig zijn uit Korea. En dat is in de naam terug te vinden: Ki One Korean Batch. In de eerste batch van de distilleerderij zijn twee whisky’s te vinden: Singal Oak en Tteokgal Oak.
De whisky’s zijn bovendien in een bijzondere fles gegaan. Deze zijn namelijk gemaakt van wit keramiek en vormen een eerbetoon aan de ketels waar de spirit in gestookt is.  

Wat zijn de Ki One Korean Batch whisky’s?

Beide whisky’s zijn drie jaar oud en gemaakt met uitsluitend Zuid-Koreaanse ingrediënten. Er is gekozen om de spirit te stoken met Gunsan gemoute gerst, Koreaanse gist en Namyangju water uit de streek. Hierdoor hebben beide whisky's niets anders dan het Zuid-Koreaanse terroir in zich.
Daarnaast heeft de spirit voor de expressies gerijpt in vaten van Koreaans eikenhout. De Singal Oak heeft gerijpt in vaten van het gelijknamige eikenhout en de Tteokgal Oal komt uit vaten van Bengaals eikenhout.
Hieronder staan de tasting notes van de Ki One Korean Batch Singal Oak en Tteokgal Oal op een rij:
Ki One Korean Batch Singal Oak
  • Geur: Aroma’s van gedroogde mandarijnenschil, kiwi, bruine suiker en vanille.
  • Smaak: Een mix van wilde druiven, kruiden zoals nootmuskaat en tannines van het eikenhout.
  • Afdronk: Engelwortel, munt en zwarte peper.
Ki One Korean Batch Tteokgal Oal
  • Geur: Kruidnagel, watermeloenvruchtvlees, gedroogde gember en kaneel.
  • Smaak: Eikenhoutskool, walnootschil, geroosterde groene theebladeren. 
  • Afdronk: tonen van sesam, karamel en munt.
De Singal Oak expressie is gebotteld op 57,6 procent alcohol by volume (ABV). Voor de Tteokgal expressie geldt een iets lager alcoholpercentage van 56,4 procent. In beide gevallen is het vatsterkte.