Gaat de prijs van bekende whisky omhoog?

Nieuws
zondag, 04 juni 2023 om 11:00
bruichladdich feis isle 2023
We leven in een tijd van inflatie en zo'n beetje alle prijzen schieten omhoog. Gaat de prijs van whisky ook omhoog en wordt de godendrank straks dus duurder? Als het aan het Franse bedrijf Rémy Cointreau ligt wel.
Rémy Cointreau verwacht de komende tijd de prijs van bepaalde merken te verhogen en daarmee zou whisky ineens duurder kunnen gaan worden. Al is niet bekend of dit voor de whiskymerken gaat gelden, gezien het bedrijf ook andere dranken bezit. Wel is duidelijk dat het Franse bedrijf zich klaarmaakt voor een wat minder boekjaar en daardoor de strategie van de verkopen moet gaan aanpassen.

Waarom gaat whisky misschien duurder worden?

De reden van een minder boekjaar gaat met name om de Amerikaanse markt. Zo bericht BNR dat daar de groei waarschijnlijk snel ten einde komt, waar eerder tijdens de pandemie voorraden juist werden aangevuld. De bedoeling is om meer te gaan verkopen via taxfreewinkels en horecagelegenheden waarbij met name gericht wordt op de Chinese markt die snel groeit.
Het vliegverkeer in China en Europa is inmiddels flink op gang gekomen, waardoor er daar naar verwachting nog veel verkocht wordt middels taxfree shoppen op vliegvelden.

Verwachtingen qua omzet voor Rémy Cointreau

Het Franse bedrijf Rémy Cointreau is een grote speler in de cognacwereld, maar heeft ook whiskymerken in zijn portfolio, zoals Bruichladdich en Westland Whisky. En ook heeft het bedrijf gin en rum. Het boekjaar loopt tot en met maart 2024. Dus tot die tijd wordt een dalende omzet verwacht. Daarna moeten de verkopen weer beter gaan.
In het boekjaar 2022/2023 behaalde het bedrijf een omzetrecord van 1,5 miljard euro, wat een groei van tien procent was en waarbij overnames of verkoop van bedrijfsonderdelen nog niet zijn meegerekend.
Het is onduidelijk wanneer de prijzen precies aangepast worden, voor welke merken en of dit überhaupt op wereldwijde schaal gebeurt en dus Nederland zal treffen.
Meer nieuws volgen? Bekijk dan onze overzichtspagina en check ook onze interviews.

POPULAIR NIEUWS