Whisky trend 2023: ‘Er is steeds meer vraag naar finish vaten’

Nieuws
door Whisky Monkeyzondag, 04 juni 2023 om 9:00
santing barrel maintenance
De whiskyindustrie zit niet stil, zo blijkt. Kijk alleen al naar nieuwe distilleerderijen die als paddenstoelen uit de lucht schieten en daarmee alle whisky’s die uitkomen én op komst zijn. Maar hoe zit het met de smaak van de drank? Eén ding is zeker en dat is dat er steeds meer vraag is naar finish vaten.
Hoe weet je beter wat er speelt, dan dit te vragen aan iemand die handelt in vaten? Paulo Cardoso, mede-eigenaar van Santing Beer and Spirit Barrels zegt er het volgende over: ‘In het begin wilden mensen erg getoaste vaten om een new make spirit op te leggen. En nu is er steeds meer vraag naar finish vaten. Dan heeft whisky al drie jaar in een vat gelegen en dan gaan ze voor ander smaakje.’

Grote jongens versus nieuwe spelers

Hij legt uit dat mensen nu grijpen naar vooral zoete opties ‘naar de cognac, port, madeira.’ De reden volgens Cardoso van deze groeiende vraag naar finish vaten heeft er volgens hem mee te maken dat iedereen wat anders wil doen. ‘Bij veel grote jongens zie je allemaal PX en Oloroso en die doen hun eigen ding.’ maar hij legt ook uit, dat mensen die net in de whisky-industrie komen en beginnen met destilleren (of dit laten doen) hun eigen weg aan het zoeken zijn met de drank die ze (willen) maken.

De vraag naar finish vaten

Mensen experimenteren er dus op los en komen ook speciaal naar Cardoso toe met de vraag of hij wellicht iets speciaals heeft liggen. ‘Ze willen dan eens de andere kant op.’ Onlangs schreef onze Gemma hier nog een heel kritisch stuk over en stelde daarbij de vraag of cask finishing het einde van de whisky-industrie betekent.
Volgens Cardoso is het lastig om te bepalen wat de volgende trend wordt. Hoewel Nederland deels zijn eigen gaat gaat, wordt er altijd wel gekeken naar Schotland, legt hij uit.
Dit artikel is in samenwerking met Santing Beer and Spirit Barrels

POPULAIR NIEUWS