Gordon & MacPhail brengt 74 jaar oude Glenlivet whisky uit

Nieuws
woensdag, 20 september 2023 om 11:00
gordon macphail glenlivet 1949
De onafhankelijke bottelaar Gordon & MacPhail heeft een nieuwe whisky toegevoegd aan de Private Collection. Het gaat om een exclusieve single malt uit de Glenlivet Distillery die ruim 74 jaar in het vat gezeten heeft.
De Gordon & MacPhail Glenlivet 1949 whisky is op nieuwjaarsdag 1949 in een refill Sherry butt gegaan waar deze ruim 74 jaar in heeft gerijpt. De drank is uiteindelijk op 6 maart gebotteld op 49,3 procent ABV. Daarmee is het een van de oudste Glenlivet whisky’s die de bottelaar ooit heeft uitgebracht. De drank komt in het rijtje van onder andere de Glenlivet 1975 vintage.
Ewen Mackintosh, managing director bij Gordon & MacPhail, vertelt over de whisky dat het een voorbeeld is van geduld, kennis en vaardigheid. Omdat dit het laatste Glenlivet vat van Gordon & MacPhail is uit 1949 is het ook meteen een must voor whiskyliefhebbers volgens Mackintosh.

Wat is de Gordon & MacPhail Glenlivet 1949 whisky?

De Gordon & MacPhail whisky zal alleen bij lange na niet door elke whiskyliefhebber geproefd worden. Mackintosh meldt namelijk ook dat de whisky behoorlijk schaars is. Er zijn slechts 192 flessen te koop die ieder 35.000 pond kosten (omgerekend ongeveer 40.000 euro).
De whisky heeft de proefnotities, waarbij zoet gestoofd fruit gecombineerd met kaneel, oud leer, clementine mandarijnen en bijenwas in de neus komen. Op de tong geeft de whisky smaken van herfstige specerijen, vruchtencake en gebarsten peper. Daarnaast mag je tonen van munt, stroop en verkoold eikenhout verwachten. Over de afdronk is helaas niets genoemd.
Gordon & MacPhail maakte eerder dit jaar bekend dat het merk stopt met de onafhankelijke bottelingen. Er wordt nu al geen whisky meer voor dit doel gekocht, wat betekent dat de voorraad langzaam opgemaakt zal worden. De komende jaren zullen er nog van dit soort speciale bottelingen voorbij komen.
Foto: Gordon & MacPhail.

POPULAIR NIEUWS