Gordon & MacPhail stopt met onafhankelijke bottelingen

Nieuws
dinsdag, 25 juli 2023 om 9:00
gordon macphail glentauchers
Gordon & MacPhail zet een punt achter de inkoop van whisky voor onafhankelijke bottelingen. Het whiskybedrijf gaat zich vanaf nu volledig richten op de twee distilleerderijen Benromach en The Cairn.
Tot 2024 worden nog nieuwe vaten gevuld voor de onafhankelijke bottelingen, maar daarna zal er door de voorraad heen gewerkt worden. Dat betekent dat we in elk geval de komende tientallen jaren nog mogen genieten van de bottelingen van het merk.
Volgens Ewen Mackintosh, managing director van Gordon & MacPhail, is dit om verschillende redenen een logische volgende stap voor het bedrijf. Enerzijds is er een krapper aanbod van nieuwe merken en anderzijds zijn er meer bottelingen van minder bekende distilleerderijen dan vroeger het geval was.
Mackintosh zei het volgende in gesprek met Whisky Magazine:
‘We erkennen dat het een belangrijke beslissing is die, voor de whiskydrinkwereld, een beetje als een verrassing komt," zei hij. "Dit is een beslissing die zeer positief is voor het bedrijf. Het betekent dat we ons concentreren op Benromach en The Cairn, en alles wat we later besluiten te doen waarbij we ons eigen lot in handen hebben. Maar Gordon & MacPhail whisky's zullen de komende 100 jaar deel uitmaken van ons bedrijf.’
Whiskyliefhebbers die graag de onafhankelijke bottelingen van Gordon & MacPhail kopen, hoeven voorlopig nog niet naar de winkel te rennen voor de laatste restjes. Er komt de komende jaren nog genoeg whisky uit in dit kader. Maar dat het uiteindelijk stopt, is duidelijk en daarvoor is de veranderende markt een grote aanleiding geweest.

Whiskymarkt is enorm veranderd

‘We hebben altijd de filosofie gehad dat we elkaar moesten aanvullen en niet beconcurreren(…) Maar 30 jaar later is elke distilleerderij over het algemeen verkrijgbaar in de whiskyretail met meerdere expressies, dus onze ruimte als onafhankelijke bottelaar om aan te vullen en niet te concurreren is drastisch veranderd. En dan willen we ook geen dingen aanbieden die direct concurreren met officiële bottelingen - dat is nooit onderdeel geweest van ons ethos en onze relaties met de distilleerderijbedrijven’, aldus Mackintosh.
Mackintosh meldt verder dat de manier van het aankopen van whisky ook veranderd is. Het was ooit zo dat er spirit gekocht werd die in eigen vaten ging. Tegenwoordig wordt er steeds vaker rijpe spirit gekocht via makelaars en dergelijke. Deze markt is juist niet de markt waar Gordon & MacPhail op wil opereren. Hoewel het begrijpelijk is volgens de managing director van het whiskybedrijf, is het wel een zet in de richting geweest die nu ingegaan wordt.
Het idee om zich meer te gaan richten op Benromach en The Cairn bestond al een tijdje, vertelt Mackintosh. Het management team van Gordon & MacPhail wilde al langer een distilleerderij om zekerheid van bevoorrading te hebben. In 1993 gebeurde dat uiteindelijk ook toen het bedrijf de Benromach distilleerderij kocht.
The Cairn Distillery kwam ruim 15 jaar later, in 2022, onder de vleugels van Gordon & MacPhail. Ook deze stokerij werd aangekocht als bevoorradingsbron, waarmee de onafhankelijke bottelaar verzekerd zou zijn van een aanwas van whisky in de toekomst.
Onlangs bracht de bottelaar nog een speciale kroningsrelease uit ter ere van de kroning van Koning Charles .
De stills van The Cairn distilleerderij Foto: Gordon & MacPhail
De stills van The Cairn distilleerderij Foto: Gordon & MacPhail

Nieuwe sherryvaten initieel voor Benromach en The Cairn

Gordon & MacPhail zal inde toekomst dus voornamelijk de focus leggen op whisky’s uit haar eigen distilleerderijen. Terwijl er nog een aantal vaten voor onafhankelijke bottelingen ligt te rijpen, wordt er gekeken naar vaten voor Benromach en The Cairn. Voor Benromach worden uitsluitend first fill sherryvaten gekocht via de kanalen die het whiskybedrijf nu al gebruikt.
Deze vaten worden daarna ook gebruikt door The Cairn. Uiteindelijk worden de gebruikte sherryvaten mogelijk ook nog inzet voor de onafhankelijke bottelingen. Dit kan voor een tweede rijping zijn, maar ook voor een finish.
Als laatste meldt Mackintosh dat er ook veranderingen aankomen in de winkel aan South Street. Deze wordt flink gerenoveerd. Zo komt er een bezoekerscentrum bij die over de geschiedenis van Gordon & MacPhail. Hierover zal een groot deel over de onafhankelijke bottelingen gaan, maar wordt bijvoorbeeld ook gesproken over de rol van het bedrijf in de bekendheid van Schotse whisky.

POPULAIR NIEUWS