Hier wordt het meeste alcohol zoals whisky gedronken

Nieuws
zondag, 12 mei 2024 om 16:00
bottles
Er worden allerlei onderzoeken gaan rondom alcohol. Zo heeft de Ierse Health Research Board onlangs een onderzoek uitgevoerd om erachter te komen in welke landen het meeste alcohol gedronken wordt. The Spirits Business meldt de resultaten van het onderzoek.
Het onderzoek heeft zich niet specifiek op whiskydrinkers gericht, maar op alcoholgebruik in het algemeen. Het Ierse onderzoeksteam verzamelde gegevens vanuit 38 landen, waarbij met de cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking (OESD) afkomstig is.
Deze gegevens zijn vervolgens tegen het aantal inwoners aan gehouden, wat uiteindelijk een antwoord opleverde in de vorm van een gemiddelde alcoholconsumptie per persoon per jaar.

In deze landen wordt het meeste alcohol gedronken

De top 5 van alcohol drinkende landen is met deze cijfers gevormd door het team van de Ierse Health Research Board. Hieronder zetten we de landen van laag naar hoog op een rij met daarbij hoeveel liter er gemiddeld gedronken wordt.
  • Oostenrijk ( 11,1 liter)
  • Estland(11,1 liter)
  • Tsjechië(11,6 liter)
  • Litouwen(12,1 liter)
  • Letland (12,2 liter)
De totale lijst bevat onder andere ook Ierland, waar afgelopen jaar 9,9 liter per persoon gedronken werd. Dit is een stuk dichterbij het gemiddelde wat door het OECD gemeld is. In Ierland wordt, net als in een aantal andere landen zoals Nederland, de afgelopen tijd flink gewerkt om problematisch alcoholgebruik terug te dringen.
Zo zijn alcoholreclames in het land aan banden gelegd. Op televisie en radio mogen binnenkort geen dranken zoals whisky en bier meer voorbij komen op gezette tijden.
Ons eigen land deed het afgelopen jaar nog net even wat beter dan Ierland. Volgens OECD heeft de gemiddelde Nederlander 8,1 liter alcohol gedronken. Dit is iets minder dan twaalf flessen whisky per persoon, al gaat dit onderzoek niet alleen over het levenswater.
De laagste cijfers zijn te vinden in Turkije. Daar werd afgelopen jaar gemiddeld 1,4 liter per persoon gedronken.

POPULAIR NIEUWS