Hogere accijnzen op whisky komt Britse regering duur te staan

Nieuws
maandag, 26 februari 2024 om 12:00
oban cragganmore dalwhinnie talisker lagavulin
De Britse regering heeft afgelopen jaar besloten om de accijnzen op sterke drank te verhogen. Het gevolg hiervan is niet alleen merkbaar voor de consument, maar ook de regering zelf lijdt flink onder de maatregel.
Uit gegevens die het overheidsorgaan Her Majesty’s Revenu and Customs (HMRC) gepubliceerd heeft blijkt namelijk dat de schatkist in de afgelopen maanden (tussen september en januari) ruim 436 miljoen pond aan alcoholaccijnzen minder opgehaald heeft. De cijfers van dit jaar zijn vergeleken met dezelfde periode afgelopen jaar.
The Wine and Spirit Trade Association (WSTA) vertelt dat de verkoop van sterke drank zoals whisky in 2023 met maar liefst 7,1 procent gedaald is ten opzichte van 2022. De prijs heeft een tegenovergestelde beweging gemaakt en is bijvoorbeeld bij een gemiddelde fles gin met 6 procent gestegen.

Is het terugdraaien van de accijnsverhoging goed voor de schatkist?

Miles Beale, directeur van het WSTA, vertelt dat de ingrijpende verhogingen een directe en aantoonbare impact hebben op de verkopen van wijn, ging, whisky en andere gedistilleerde dranken in het Verenigd Koninkrijk.
Volgens Beale heeft dit niet alleen de Britse bedrijven en consumenten geraakt, maar ook de schatkist. Hij heeft wel een idee over een oplossing.
‘In het recente verleden is gebleken dat een verlaging van de accijns kan leiden tot meer verkoop, verdere prijsstijgingen voor consumenten kan voorkomen en meer inkomsten voor de schatkist kan opleveren.’
Hij roept namens het WSTA Jeremy Hunt, de minister van Financiën van het Verenigd Koninkrijk, dan ook op om de alcoholaccijnzen te verlagen bij de komende voorjaarsbegroting. Het WSTA is overigens niet de enige die deze oproep plaatst.
Verschillende drankproducenten hebben een soortgelijk verzoek bij Hunt neergelegd. Hunt heeft tijdens de afgelopen begroting de accijnzen al bevroren tot en met augustus van dit jaar, maar of hij er voor kiest om de bedragen te verlagen is nog niet duidelijk.

POPULAIR NIEUWS