Stijging alcoholaccijnzen resulteert in torenhoge inflatie in Verenigd Koninkrijk

Nieuws
maandag, 22 januari 2024 om 8:00
whisky flessen schap
In het Verenigd Koninkrijk is afgelopen maand ineens een schok voorbij gekomen. Er is namelijk voor het eerst in 10 maanden een onverwachte en behoorlijk hoge inflatie voorbij gekomen. De reden heeft alles met alcoholaccijnzen te maken, zo meldt The Spirits Business.
Terwijl normaal gesproken de inflatie in het Verenigd Koninkrijk maar een beetje toeneemt, was er afgelopen maand ineens een fikse verhoging te merken. De jaarlijkse inflatie in het land was volgens de consumentenprijsindex maar liefst 4,0 procent.
De reden hiervoor is dat er in augustus een enorme stijging is geweest van de accijnzen op alcohol. In die maand is er namelijk een verhoging van 10,1 procent doorgevoerd.
Dat is flink hoger dan afgelopen jaar. Miles Beale, chief executive van de Wine and Spirits Trade Association (WSTA), vertelt dat afgelopen jaar de inflatie slechts 3,5 procent was. ‘Nu is de alcoholinflatie bijna drie keer zo hoog als een jaar geleden – de inflatie voor sterke drank is 8,9%, wijn 7,8% en versterkte wijn 18,7%’.

Een makkelijke oplossing voor de alcoholaccijnzen en inflatie

Bealy meldt ook dat het WSTA al meerdere waarschuwingen heeft gegeven aan de regering dat de sterke verhoging van de accijnzen de inflatie zou opdrijven. En dat is precies wat nu gebeurd is.
Volgens Bealy is de oplossing overigens ook erg makkelijk. Hij wijst daarvoor naar de verkoopcijfers. Die zijn voor boodschappen namelijk beter dan verwacht, behalve voor alcohol. Daar zijn de cijfers sterk gedaald. In die constatering ligt ook het antwoord.
‘Politici hoeven alleen maar naar de spreadsheets te kijken om te ontdekken dat het verlagen van alcoholaccijnzen meer inkomsten oplevert voor de schatkist en de prijzen laag houdt voor consumenten die het moeilijk hebben’.
Of de alcoholaccijnzen verlaagd worden, is nog maar de vraag. Het afgelopen jaar zijn er meerdere signalen voorbij gekomen. Dit begon toen Jeremy Hunt, de Britse minister van financiën, aankondigde dat de accijnzen zouden gaan stijgen.
Foto: Pixabay

POPULAIR NIEUWS