Ierland in het nadeel bij duty free whisky shoppen?

Nieuws
dinsdag, 05 september 2023 om 9:00
jamesonflessen
Ierse whiskey wordt goed verkocht op luchthavens, maar niet iedereen profiteert daarvan. Whiskey producenten in Noord-Ierland lopen namelijk tegen een obstakel aan op het gebied van duty free.
De verkoop van Ierse whiskey op luchthavens is het afgelopen jaar flink toegenomen, vooral sinds er weer volop gereisd wordt na de pandemie. Shane O’Sullivan, mondiaal inkoopmanager voor sterke drank en tabak bij de Dublinse luchthaven Aer Rianta International (ARI), laat aan The Spirits Business weten dat Ierse whiskey altijd ‘een sterke prestatie heeft geleverd voor ARI, en is blijven groeien nu het reizen zich heeft hersteld’.
Ook Brexit heeft een rol gespeeld: sinds het Verenigd Koninkrijk geen onderdeel meer is van de EU, kunnen reizigers tussen het VK en EU-landen duty free producten kopen. Daardoor kreeg Ierse whiskey een flinke boost, aldus Barry Geoghegan, oprichter van het wijn- en sterke drankagentschap Duty Free Global. ’Door de limiet van vier liter sterke drank zien we een stijging in de verkoopvolumes zowel van de Republiek Ierland naar Groot-Brittannië voor Paddy Irish Whiskey, als van luchthavens in de EU naar Groot-Brittannië.’
Whiskey makers in Noord-Ierland kunnen hier alleen niet van meeprofiteren. Volgens John Hume, senior adviseur van de Penta Group, die het UK Travel Retail Forum adviseert, komt dat doordat EU-wetgeving en Britse wetgeving elkaar tegenspreken, maar wel allebei worden gehandhaafd. Daardoor kunnen de drie luchthavens in Noord-Ierland geen duty free-producten aanbieden aan reizigers uit de EU of het VK. Aangezien er maar weinig routes zijn van Noord-Ierland naar derde landen, betekent dat in werkelijkheid dat er in Noord-Ierland helemaal geen duty free-producten worden verkocht.

Verandering in zicht? 

Hume is wel optimistisch dat dit in de toekomst gaat veranderen. ‘Het lijkt mij dat er een oplossing kan worden gevonden - er is hier zeker een route voorwaarts. Luchthavens in Noord-Ierland en hun retailpartners willen zich de komende weken en maanden graag politiek inzetten om proberen dit op te lossen.’

POPULAIR NIEUWS