Ierse distilleerderij onthult haar oudste whiskey tot nu toe

Nieuws
zaterdag, 02 maart 2024 om 7:00
bushmills 36yo
De Ierse Bushmills Distillery heeft een bijzondere nieuwe whiskey uitgebracht. Het gaat om de Bushmills Hill Street Edition, een expressie van 36 jaar oud die beperkt is tot slechts 208 stuks. Het is daarmee de oudste en meest zeldzame Bushmills whiskey die in Europa op de markt komt.
Nadat de distilleerderij afgelopen jaar al een spannende collectie lanceerde, is er nu een once in a lifetime fles uitgebracht met de Hill Street Edition. De Ierse expressie is gedistilleerd in 1986. Tijdens de rijping is de whiskey een keer overgeheveld in een nieuw vat. Om precies te zijn ging de spirit in 2001 in een sherry hogshead. Jaren later is de drank gebotteld op 48 procent ABV.
Alex Thomas, meesterblender bij Bushmills Distillery, vertelt dat het een voorrecht is om de whiskey terug te brengen naar Hill Street in Ierland. Hier zat ooit het hoofdkantoor van de stokerij naast talloze douane entrepots en deze plek is ook de inspiratie voor de naam van de limited edition.
‘In elke fles Bushmills eren we ons verleden en de immense passie en het geduld dat nodig is om 's werelds meest exclusieve single malts te maken.’

Wat is de Bushmills Hill Street Edition whiskey?

De meesterblender vertelt dat de editie slechts één keer wordt uitgebracht. Hij onthult ook meer over de smaak van de whiskey. De expressie heeft in de neus aroma’s van honing, rijpe bessen, kruiden en zachte antieke houttonen.
De smaak van de expressie bestaat uit tonen van abrikoos, pruim, rozijnen, vijgen met onderliggende tonen van geroosterd eikenhout, pure chocolade en amandelen. De drank geeft ook een vleugje kruidnagel op de tong.
De vloeistof wordt geleverd in een handgemaakte kist van Amerikaan walnotenhout, waarop een kaart van Belfast gegraveerd is. Op de doos is ook een gouden plaatje te vinden met daarop het merk van de stokerij.
Als je een fles van de Bushmills Hill Street Edition whiskey wil aanschaffen moet je daadwerkelijk naar Hill Street in Belfast afreizen. Alleen daar, bij The Friend at Hand slijterij, is de fles namelijk te koop. De prijs van een fles is 5000 pond, oftewel 5850 euro.
Foto: Bushmills

POPULAIR NIEUWS