Whisky Festival Driebergen bezorgt bezoekers gezellige middag

Events
maandag, 06 maart 2023 om 9:00
theo
Op een steenworp afstand van treinstation Driebergen Zeist ligt cultuurcentrum Antropia, wat gisteren het toneel vormde voor Whisky Festival Driebergen. Dit was de vijfde editie van het festival en de grootste tot nu toe. Waar afgelopen festival nog in de Bergse Bossen gehouden werd, is mocht Antropia eraan geloven. Een aantal toonaangevende importeurs en Nederlandse whiskymakers waren aanwezig met in totaal ruim 150 whisky’s en een aantal andere dranken.
In totaal kwamen er 250 whiskyfans uit heel Nederland naar Antropia om een hele middag alleen bezig te zijn met whisky's. Bij binnenkomst krijgen ze een Glencairn glas met daarop het logo van Whisky Festival Driebergen. Daarin zat een munt voor een lekker belegd broodje en een boekje met daarin meer informatie over wat er allemaal (al dan niet gratis) te proeven zou zijn.

Genoeg whisky voor iedereen

Whiskyliefhebbers konden met hun glas terecht bij tien tafels van verschillende partijen om een whisky van bekende en onbekendere merken te proeven. Iedereen die bijvoorbeeld een lekkere Glenfiddich 12 Year Old, 15 Year Old of een Fire & Cane wilde drinken kon daarvoor bij Tony van Rooijen terecht, terwijl aan zijn rechterhand Ronald Anneveldt met Kavalan, GlenAllachie, Amrut en andere whisky’s stond. Even verderop stond Bacardi met merken als Aberfeldy, Craiggelachie en Royal Brackla. Alle drie de stands trokken, net als de rest, veel bezoekers die kwamen proeven, maar ook even hallo kwamen zeggen en meer over whisky wilden horen.
Ook Nederlandse whisky was prima vertegenwoordigd op het Whisky Festival in Driebergen. Beek Spirits was aanwezig met een aantal van de Beek whisky’s en andere Beek dranken (Jan Beek gaf zelfs een masterclass tijdens het festival), terwijl Zuidam Distillers even verderop met haar Millstone whisky stond.
Zo was er aan elke tafel wel iets interessants te vinden, maar hoe moet je dan kiezen? Wij spraken Iris (49), een van de bezoekers. Ze was met vrienden heen en gaat al iets meer dan tien jaar naar whiskyfestivals. De merken weet ze niet: 'Ik ben een drama in merken, ik vraag altijd wat ik moet drinken'. Ze houdt over het algemeen van Speyside en zachte whisky's. Vorig jaar was ze er ook. Haar eerste indruk van de locatie nu is: 'stemmiger.' Als we haar vragen waar ze specifiek voor komt vandaag is het antwoord niets in het bijzonder 'Puur voor de gezelligheid met vrienden.'
Dat whisky aanzet tot delen wordt ons tijdens Whisky Festival Driebergen ook heel snel duidelijk. In de gezellig drukke zaal van Antropia spreken wij even later nog een andere bezoeker die wat minder ervaring heeft met whisky festivals zoals deze in Driebergen.

Whisky Festival Driebergen ‘gezellig druk’

Hendrik (66) is voor het eerst op een festival. Hij is uitgenodigd door zijn schoonzoon, omdat zijn dochter niet kon. Hij is een liefhebber van whisky, met een voorkeur voor wat zoetere, mildere dranken, maar is nog nooit op een festival geweest. Of het voor hem voor herhaling vatbaar is, laat hij nog even in het midden: ‘Dat moet je me maar over twee uur vragen’, zegt hij gekscherend. Hoe dan ook vindt hij het ‘gezellig druk’.
Daarmee is de missie van Rogier de Mol, van organiserende partij De Mol Dranken, om een gezellig festival neer te zetten, in elk geval geslaagd.  En hij geeft iedereen alvast mee dat we volgend jaar 3 maart 2024 in onze agenda mogen zetten, want dan is Whisky Festival Driebergen er weer.

POPULAIR NIEUWS