Wist je dat Whisky niet zomaar whisky mag heten? (deel 2 van 2)

Rubrieken
dinsdag, 21 februari 2023 om 15:00
bourbon
In de vorige Wist Je Dat?, hebben we het gehad over de wetten en regels aangaande whisky in Schotland, Ierland en Europa, maar in de rest van de wereld wordt natuurlijk ook whisky in vele soorten en variatie gemaakt. Hieronder nog een paar belangrijke landen, met hun regels.

De Verenigde Staten (VS)

De Verenigde Staten zijn qua whiskey het meest bekend om de bourbon. Bourbon is lange tijd een beetje met de nek aangekeken door ‘echte’ whiskyliefhebbers, maar daar begint gelukkig langzaam verandering in te komen. Maar goed ook, want er zijn hele mooie bourbons te krijgen.
Een bourbon moet aan onderstaande regels voldoen, voordat je het een bourbon mag noemen:
  • Het moet in de VS worden gemaakt
  • De drank moet van minimaal 51% mais worden gemaakt. Daarnaast mogen er ook andere granen in zoals bijvoorbeeld gerst en rogge
  • Bourbon moet bij de distillatie een alcoholpercentage van tussen de 58% en 80% ABV hebben
  • Het mag zowel met distilleerkolommen als stills gemaakt worden
  • Het moet minimaal 40% alcohol bevatten
  • Het moet minimaal 2 jaar rijpen en als het minder lang rijpt, dan 4 jaar, moet het op de fles vermeld staan
  • Bourbon moet rijpen op nieuwe gebrande eikenhouten vaten
  • Die vaten mogen dus maar 1 keer gebruikt worden voor bourbon en dat vindt de Schotse whisky-industrie helemaal niet erg
  • Bourbon mag niet worden bijgekleurd, dus ook niet met karamel E150

Japan

Een land waar al heel lang whisky geproduceerd wordt, maar waar de wet- en regelgeving, om het netjes te zeggen, vrij losjes was. Het kwam er ongeveer op neer, dat als er maar iets van de whisky in Japan was geweest en er iets met graan was gebeurd, dat het dan Japanse whisky genoemd mocht worden. Op 1 april 2021 is er nieuwe regelgeving van start gegaan en uiterlijk op 31 maart 2024 moeten de Japanse distilleerderijen aan de nieuwe regels voldoen.
Wat staat er allemaal in die nieuwe regelgeving? Onderstaande punten worden besproken:
Grondstoffen: Zijn beperkt tot gemoute granen, andere graankorrels en water uit Japan (er mag dus niets meer worden geïmporteerd). Er moet altijd gemoute granen worden gebruikt.
Productie: Deze moet helemaal worden uitgevoerd in een Japanse distilleerderij. Het alcoholgehalte op het moment van distillatie moet lager zijn dan 95%.
Rijping: Het gedestilleerde product moet in houten vaten met een inhoud van maximaal 700 liter worden gegoten en daarna in Japan worden gerijpt gedurende een periode van minstens 3 jaar.
Het bottelen: De botteling mag alleen plaatsvinden in Japan, met een ABV van ten minste 40%.
Etiketten: Als laatste stelt de Japan Spirits & Liqueurs Makers Association dat whisky die niet voldoet aan deze eisen geen etiketten mag bevatten met “namen van mensen die Japan oproepen”, namen van Japanse steden, regio’s en beroemde plaatsen, maar ook bergen en rivieren, Japanse vlag of Japanse jaartelling en labels waardoor  het lijkt alsof de whisky voldoet aan bovengenoemde eisen”.

India

Een land waar heel veel whisky wordt gemaakt, maar qua regelgeving is er eigenlijk niets bepaald. Whisky wordt er heel vaak gemaakt van bijvoorbeeld molasse (een restproduct van de suikerindustrie) en er wordt niets gezegd over alcoholpercentages, rijping en dat soort zaken. Grote distilleerderijen als bijvoorbeeld Amrut, houden zich aan de Schotse richtlijnen.
Met deze lijst dan heb je de belangrijkste whisky producerende landen en regio’s wel gehad. Natuurlijk wordt er op andere plekken in de wereld ook whisky gemaakt, maar dat haalt bij lange na niet het volume van de besproken landen. Dit kan over een paar jaar wel heel anders zijn, want whisky is razend populair! Zo wordt er in ons eigen kikkerlandje ook redelijk wat whisky gestookt, door een toenemend aantal Nederlandse distilleerderijen.

POPULAIR NIEUWS