Deze whisky wordt vaak onderschat: ‘Kanon aan geuren en smaken’

Nieuws
woensdag, 11 september 2024 om 8:00
special releases 2024 labels
Wie wil er geen ‘kanon aan geuren en smaken’ proeven? Het zijn de woorden van Herman van der Meij, die samen met Dennis Mulder, in november een paar mooie masterclasses verzorgt rondom The Singleton of Dufftown en de special releases van Diageo dit jaar.
Sinds 2001 komt Diageo met een aantal whisky’s om mensen te verwennen in het najaar, de zogeheten special releases. De bijzondere whisky’s vallen meteen op door hun uitstraling: luxe, getekende boxen en er is een thema. Vorig jaar was dat Spirited XChange.
Hoewel de nieuwe special releases van dit jaar nog niet officieel zijn onthuld, heeft van der Meij, Luxury & Scotch Whisky Ambassador Benelux bij Diageo, zin in zijn master classes.
Voor wie zich afvraagt wat een master class is: een whiskyproeverij met uitleg.

Humor en een goed verhaal

Die taak is weggelegd voor Van der Meij. Aan Whisky Monkeys laat hij weten wat mensen kunnen verwachten: ‘‘Gedegen kennis, humor, goed verhaal en duidelijke uitleg over de whisky's.'
Moet er iets uitgelegd worden? Jazeker. Zo vertelt hij dat er in Nederland niet voor niets de focus ligt op The Singleton of Dufftown. Van der Meij merkt dat veel mensen deze snel overslaan, terwijl bijvoorbeeld de 15 jarige Singleton whisky ‘een enorm kanon is aan geuren en smaken en toegankelijkheid. Ik denk dat ze denken dat die niet zo gelaagd is.’
En daarom wil hij juist vaak een The Singleton erbij pakken ‘om de poort open te trekken’. Hoewel de special releases dus voorbij komen in Den Haag, zal The Singleton niet ontbreken en zal Dennis Mulder nog aparte masterclasses geven rondom dit merk samen met wat bites.
Van der Meij heeft de taak mensen vijf whisky’s van de nieuwe special releases te laten proeven. De special releases zijn altijd whisky’s die gebotteld zijn op vatsterkte en ‘vaak met een sherry opvoeding of andere speciale opvoeding’,' aldus van der Meij.

Wordt de eerste Roseisle whisky een verzamelobject?

Waar eerdere edities nog gelimiteerd op de markt kwamen en door Diageo gericht werd op de verzamelaar, wordt er de laatste jaren juist ingespeeld op de consument die graag whisky’s wil opentrekken.
Vorig jaar zat er voor het eerst een Roseisle tussen de collectie, een whisky die daarvoor in de blends ging. Die zou volgens van der Meij wel wat waard kunnen worden ‘maar zeker geen 10.000 euro. Dat geloof ik niet.’
In totaal zijn er vier masterclasses van Diageo rondom het International festival in Den Haag en drie van The Singleton of Dufftown. Deze worden gegeven door Herman van der Meij en Dennis Mulder. ‘Wij zijn de mensen die het whisky evangelie verkondigen,’ grapt van der Meij.

Welke masterclass kun je boeken?

Dit zijn de masterclasses rondom de special releases die geboekt kunnen worden. Per sessie worden er vijf whisky’s geproefd. Let op: je hoeft géén kaartje voor het whiskyfestival te hebben. Een ticket voor enkel de masterclass is voldoende.
Dit zijn de masterclass rondom de special releases met Herman van der Meij:
  • Vrijdagavond (15 november): 21.30-22.15 uur
Locatie: Nutshuis Prijs: 39,50 euro
  • Zaterdagmiddag (16 november): 15.30-16.15
Locatie: Nutshuis Prijs: 39,50 euro
  • Zaterdagavond (16 november): 21.30-22.15 uur
Locatie: Nutshuis Prijs: 39,50 euro
  • Zondagmiddag (17 november): 14.00-14.45
Locatie: Nutshuis Prijs: 39,50 euro
Dit zijn de masterclass rondom Singleton of Dufftown met Dennis Mulder:
  • Vrijdagavond (15 november): 20.00-20.45 uur
Locatie: Nutshuis Prijs: 25 euro
  • Zaterdagmiddag (16 november): 14.00-14.45
Locatie: Nutshuis Prijs: 25 euro
  • Zaterdagavond (16 november): 20.00-20.45 uur
Locatie: Nutshuis Prijs: 25 euro
De tickets zijn te koop via deze pagina.

Interview met Herman van der Meij

Vorig jaar hadden we nog een prachtig gesprek met van der Meij. Daarin zei hij onder meer het volgende:
‘Je zal mij nooit betrappen dat ik ergens te laat aankom, want ik ben echt liever uren van tevoren aanwezig.’ Waarom? Zodat hij zijn glaasjes van te voren al kan inschenken en niet pas op het moment dat mensen binnenlopen. ‘Als mensen aankomen en ze zien in de zaal alles klaarstaan, dan krijg je dat wauw-effect.’
Je kunt hier het interview teruglezen. 
Let op: voor tickets voor deze tasting zijn géén tickets vereist voor het whiskyfestival. Enkel een toegangsbewijs voor de proeverij is voldoende.
Mede mogelijk gemaakt door International Whisky Festival. Nix18.
Jim Murray's Whiskey Bible 2024 Image
Jim Murray's Whiskey Bible 2024
EUR17.99
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS