Nederlandse onafhankelijk bottelaar onthult peated vintage whisky

Nieuws
woensdag, 17 juli 2024 om 13:00
beek vintage millstone 2019 rivesaltes whisky 2
Elk jaar duikt onafhankelijke bottelaar Jan Beek van Beek Spirits het warenhuis bij Zuidam Distillers in, op zoek naar een mooi vat. Dit jaar heeft Beek zijn oog laten vallen op een Nederlandse whisky uit een Frans vat. Het resultaat is de Beek Vintage Millstone 2019 Peated Rivesaltes whisky.
Zoals de naam al doet vermoeden, bevatte het gebruikte hogshead vat eerder Rivesaltes wijn. Dit is waarschijnlijk een Tuilé geweest. Deze Franse dessertwijn heeft zijn naam (vrij vertaald ‘Tegel’) te danken aan de kleur die aan een rode dakpan doet denken. De kleur van de wijn ontstaat door de oxidatie die tijdens de rijping van de drank plaatsvindt.

Wat is de nieuwe Nederlandse Beek Vintage Millstone 2019 Peated Rivesaltes whisky?

Het Rivesaltes vat heeft duidelijk invloed gehad op de Millstone whisky. De stevig geturfde Millstone spirit (met een turfsterkte van 55 parts per million) is daar op 22 maart 2019 in gegaan. Vijf jaar later, op 27 juni 2024, is de drank er weer uit gekomen met een diepe roodkoperen kleur.
De Nederlandse whisky heeft zijn rokerige karakter behouden. Dit is aangevuld met duidelijke smaakinvloeden van de dessertwijn.
Benieuwd hoe de whisky smaakt?
Dit zijn de tasting notes van de Beek Vintage Millstone 2019 Peated Rivesaltes whisky:
  • Neus: Turfrook, rozijnen, gebrande koffie, iets romigs, eikenhout, gekonfijte vruchten.
  • Smaak: Krachtig, rook, fruitig zoetje, pepertje, cacao, tabak, amandel.
  • Afdronk: Heel lang, rook, gedroogd fruit, leer, tabak en gebrande koffie.
De Beek Vintage Millstone 2019 Peated Rivesaltes whisky is gebotteld op 56,8 procent alcohol by volume (ABV). Beek meldt dat de drank niet verdund moet worden, maar het beste tot zijn recht komt op volle sterkte. ‘Pure kracht en toch zacht en toegankelijk met enorm veel geur en smaak.’
De nieuwe Nederlandse whisky komt in een gelimiteerde oplage van 322 flessen uit later deze week uit. De prijs zal naar verwachting rond de 70 euro per fles van 70 centiliter zijn. Hier vind je een overzicht met verkooppunten.
Spiegelau Special Glasses - Whiskyglas - Snifter Premium - 280 ml - set 4 stuks Image
Spiegelau Special Glasses - Whiskyglas - Snifter Premium - 280 ml - set 4 stuks
EUR33.26
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS