Je kunt nu je eigen Japanse whiskyvat aanschaffen

Nieuws
dinsdag, 09 mei 2023 om 11:00
whiskyvaten
Japanse whisky is schaars. Dat is een bekend gegeven. Toch is het nu mogelijk om je eigen Japanse whiskyvat te kopen. Dekanta biedt iedereen de mogelijkheid om zich in te schrijven om een whiskyvat te kopen.
Dekanta heeft het, ondanks de schaarste op de Japanse whiskymarkt, voor elkaar gekregen om een aantal Japanse whiskyvaten op de kop te tikken. Komende week biedt de whiskyhandelaar de mogelijkheid om er een aan te schaffen. 'Iedereen die er ooit van gedroomd heeft zijn eigen Japanse Whisky Cask te bezitten, zijn we blij de kans van zijn leven te bieden.' luidt het bericht dat Dekanta schrijft.
Er is een speciale pagina gelanceerd, waarop iedereen die interesse in een vat heeft zich kan registreren. Aankomende week zal Dekanta de selectie aan vaten onthullen. Het worden in elk geval premium single malt vaten van 'enkele van de rijzende sterren van de Japanse whisky'. Dekanta verklapt nu nog niet welke whiskyvaten het worden. Wel is er verteld dat er bij de koop van de vaten niet alleen een vat van jou wordt. Je krijgt er ook een geschenk bij opgestuurd om je welkom te heten bij de community of cask owners en je mag het vat voor 10 jaar opslaan bij de distilleerderij.

Japanse whiskyvaten kopen kan niet vaak

Het aanschaffen van Japanse whiskyvaten is iets wat niet vaak kan. Toch heeft de drankspecialist al vaker een aanbieding voorbij laten komen voor het aanschaffen van vaten. Zo is er op de website van Dekanta (na goed zoeken) een pagina te vinden waarop je eigenaar kunt worden van een eigen Nagahama vat. In dit geval gaat het om en sherry- of een madeira vat van elk 225 liter.
Voor deze Japanse whiskyvaten moet je flink in de buidel tasten. Het Madeira vat kost namelijk 15.000 dollar, terwijl het sherryvat daar met 17.500 dollar nog even iets boven zit. Ook bij de aanschaf van deze vaten hoort een eigendomscertificaat en een cadeaupakket. De opslagperiode is voor deze vaten zeven jaar inbegrepen. Of deze Nagahama vaten ook aangeboden worden bij de andere vaten, is niet duidelijk. Wel geeft het een indicatie van de prijs of in elk geval de richting waar je aan moet denken als je een aanschaf overweegt.
Normaal gesproken houdt Dekanta zich vooral bezig met exclusieve Japanse dranken die al gebotteld zijn, maar soms maakt het uitstapjes. Zo heeft het bedrijf geholpen om de Karuizawa distilleerderij weer tot leven te wekken.